Stratfor: Скоро Русия ще се превърне в „страна без мозъци“

Материалните щети от емиграцията възлизат на 1.5 милиарда долара на година

В най-близко време Русия сериозно рискува да стане първата страна в света без мозъци, предвид това, че всички те са завладяни от чувство за безнадеждност и не биха ги задържали дори, ако сериозно повишат възнагражденията им. До този печален за Москва извод е стигнала в свое изследване американската компания Stratfor, анализирайки настоенията преди всичко на образована част от населението на Руската Федерация, съобщава  "Независимая газета".

Умните и богатите окончателно напускат Русия

Според американските специалисти почти всички образовани и богати руснаци отдавна лелеят по мечтата да емигрират от Руската Федерация. Но в последните години тази мечта се е превърнала за тях в реален план и цел.
С една дума, тези граждани на Русия, които имат определени стремежи за професионална реализация, започват да прехвърлят част от парите си в други държави. 

„Изтичането на мозъци“, заради което Русия търпи колосални финансови загуби, с течението на годините ще се превърне в катастрофа, се казва в доклада на американските изследователи. Руското образование и здравеопазване върви към упадък, а иновационните компании и проекти до голяма степен ще се реализират извън границите на Руската федерация. Към постоянни съкращения върви и частното предприемачество: деловите и предприемчиви хора ще започнат да изнасят бизнеса и семействата си зад граница. Решението им да се превърнат в бъдещи емигранти се дължи и на разочарованието преди всичко от слабостта и безполезността на институциите на гражданското общество и тоталната корупция. Освен това тяхното желание да напуснат Русия значително се засилват и заради убийственото законодателство и въведените изключително строги правила за използване на интернет. 
Тези жестоки мерки вече са накарали редица политически активисти, журналисти, учени и предприемачи, заедно с техните бизнес-проекти и семействата им да напуснат Русия. 
А заедно с тях си отиват и техните банкови спестявани, инвестиции, научни достижения и работни места.

 В този контекст материалните щети от емиграцията възлизат на 1.5 милиарда долара на година. Само през 2016 година Русия са напуснали 

2 000 доларово милионери и милиардера,

 а заедно с тях на запад са „заминали“ и техните активи.

Интересен е фактът, че данните на американските изследователи косвено се потвърждават и от анализаторите на руската държавна агенция Росстат. От 2012 година броят на руснаците, които напускат страната, е скочил до 350 000 на година. Болшинството от тях предпочитат да живеят в САЩ, Германия, Финландия и Канада. При това независимите руски експерти смятат, че данните на Росстат би трябвало да бъдат коригирани – броят им най-вероятно е три-четири пъти по-голям. 
Интересно е и друго, че според данните на ВЦИОМ от 2012 година половината от бъдещите емигранти посочват като основна причина за решението им да напуснат страната „по-високия стандарт на живот зад граница“. Докато сега по тези съображения са готови да емигрират 33% от руснаците. В същото време 10% от желаещите завинаги да напуснат Русия свързват своето решение с неспазването на елементарните човешки прави.

Превод: Faktor.bg