Такива бяха заветите на Хитлер и Лимонов*…

Пропагандата на Путин създаде образа на врага - американците, отговорни за всички злини на Русия

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Всяка диктатура има нужда от образа на врага. Без него хората няма да подкрепят диктатора, няма да се мобилизират и да са готови за война. Ненадминатият гений на омразата Хитлер казваше: „На хората им е нужен реален образ на врага, а не просто представа за него“.
Пропагандата на Путин отдавна създаде образа на врага в лицето на американците, отговорни за всички злини на Русия. Този образ е неговият най-силен коз, който съответства на мита за злокобните евреи на Хитлер. Само че на американците в Русия на Путин, за разлика от евреите в нацистка Германия, не им подхожда ролята на явни врагове.  Защото обикновеният руснак дори не е виждал жив американец.  
Хората приемат с неохота, че американците, заедно с англичаните и евреите, нещо мътят по отношение на Русия и това не предизвиква никакви емоции у тях. 

Америка – това е абстрактен, въображаем враг

 Диктатурата предизвиква истинските чувства у хората: на ненавист и презрение към противника, събуждайки любов и възхищение към диктатора. Кремъл неистово се нуждае от жив и осезаем образ на врага. Такава емоционална реакция може да бъде предизвикана от някой добре познат, близък съсед или даже бивш приятел. Украйна и украинците идеално се вписват в тази роля. 
С помощта на фалшиви новини и провокации към украинците Лимонов посочи враговете още в края на 90-те години на миналия век. След това той предложи да се провокира масова анти-украинска психоза и война срещу Украйна с помощта на фалшифицирани "доказателства" за масови убийства на руснаци от украинските сили за сигурност:
"Русия, разтърсена от чутото, повярва в злодейството ... Тъй като руската телевизия частично се приемаше в Украйна и никой нямаше време да предположи след  първите шокиращи съобщения, че в това ще бъдат въвлечени и руснаците, 11 милиона човека, които живеят в Украйна ".
През 2014 година този план беше реализиран. А заедно с това в Русия започна антиукраинската истерия и рейтингът на Путин започна да скача. Сега започнаха обратните тенденции: 

полулярността на режима започва да се срива

 Опитвайки се да промени това, Кремъл организира  провокацията в Керченския пролив. Но очевдино само една такава акция не е достатъчна, за да бъде съживен образът на „врага Украйна“, да бъде провокирана поредната масова психоза. Боя се, че по-голямата провокация тепърва предстои. Нещо повече, съдейки от хода на срещата на Г-20, на Кремъл не му провървя да излезе от положението на губещия в света, но той просто няма какво да губи.

*  Едуард Лимонов (р.1943 г.) – руски писател, политик, противоречива и ексцентрична личност. Бил е дребен бандит в Украйна; идол на съветския ъндърграунд по времето на Брежнев; клошар, после слуга на милиардер в Манхатън; моден писател в Париж, както и автор на 10 книги; войник на страната на сърбите във войните в Югославия; политически затворник – в два затвора и един лагер; основател на обявената извън закона Национал-болшевишка партия в Русия; кандидат за президент; основател на опозиционно движение срещу Путин. Вижда себе си като герой, много хора го виждат като фашист. 

Превод: Faktor.bg