The Washington Post: Близки до Тръмп са се срещали с руски представители 14 пъти преди той да влезе в Белия дом

Ветерани от президентски кампании за президентския пост твърдят, че такова активно взаимодействие с представители на враждебна чужда държава е необичайно

Путин Тръмп

Путин Тръмп

Разследване на The Washington Post

Российският посланик. Вицепремиер. Поп-звезда. Тежкоатлет, юрист, ветеран на съветската армия със съмнителни връзки с разузнаването. Отново, и отново, и отново - в течение на 18-месечната предизборна кампания на Доналд Тръмп - руски граждани са имали контакти с най-близките членове на семейството му и приятели, а също така и с хора от периферията на неговата орбита.

Някои от тях предлагали помощ за компанията и бизнеса му в сферата на недвижимите имоти. Някои от тях предлагали "кал" за опонентката му от Демократическата партия. Многократно руски граждани предлагали посредничество в организиране на среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Като цяло, ако вярваме на информацията от открити източници и интервюта, по време на предизборната кампания и в периода на подготовката за встъпване в длъжност руснаците са имали контакти с представители на Тръмп, като минимум 14 пъти.

"Това е крайно необичайно. И броят, и характерът на тези контакти са необичайни", коментира бившият посланик в русия Майкъл Макфол.

Големите деца на Тръмп - Доналд Тръмп-младши и Иванка Трамп - са общували с руснаци, които са предлагали помощ на кандидата за президент на САЩ. Мъжът на Иванка, главният съветник на президентската кампания Джаред Къшнер, както и ръководителят на кампанията Пол Манафорт, неговият личен юрист Майкъл Коен, и неговият близък политически съветник Роджър Стоун също са имали контакти с руски граждани.

Ветерани от предишни президентски избирателни кампании за поста в Белия дом твърдят, че такова активно 

взаимодействие с представители на враждебна чужда държава е необичайно

"Това съществено се различава от всичко, което съм чувал", коментира Тревър Потър, главен юридически съветник в президентската кампания на сенатор Джон Маккейн през 2008 година. 
"Маккейн пътуваше по света като представител на Сената, но неговите контакти с представители на чужди правителства винаги се съгласуваха с Държавния департамент и предполагаха обсъждането на политически въпроси, а не лични делови или предизборни интереси", заяви Потър.

Новите съдебни материали, подготвени през последните седмици от прокурорите, участващи в разследването на Робърт Мълър, свидетелстват, че руските усилия са били много по-мащабни, от това, което беше известно досега.

Така например, през ноември 2015 година Коен се срещнал с руснак, който заявил, че е "доверено лице" на Кремъл и предложил на кампанията на Тръмп "политическа синергия" и "синергия на политическо ниво", се казва в докладна на спецпрокурора.

Този руснак многократно предлагал среща между Тръмп и Путин, твърдейки, че среща между двамата лидери ще има "феноменално влияние", защото "няма по-голяма гаранция за това дали ще е успешен един проект от подкрепата на Путин".

Детайлите на тези срещи съвпадат с описанията на контакта, който по това време има Коен с Дмитрий Клоков, руски спортист с големи връзки с представителите на руските власти.

Клоков, олимпиец в тежка категория, който се занимава с продажба на спортно оборудване, дрехи и фитнес-програми и съпругата му през октомври 2015 година се свързали с Иванка Тръмп и й съобщили, че имат връзки в руското правителство, както и, че могат да помогнат на баща и в строителството на небостъргач "Тръмп" в Москва - проект, към който Тръмп отдавна се стремял.
Иванка препратила информацията на Коен, който се свързал с Клоков.

След първоначалния разговор, Коен се отказал от повече срещи с Клоков, защото сметнал, че вече има достатъчно добри връзки в руското правителство, чрез един от своите делови патрньори. Този партньор, родения в Русия бизнесмен Феликс Сътър, заявил пред следствието, че не е знаел за контактите на Коен с Клоков.

Екипът на Мълър събира доказателства и за контактите на Манафорт с Константин Килимник, ветеран от руската ария, който работил за него в киевския му офис, занимаващ се с политически консултации. Килимник, според информация на ФР има

връзки с руските спецслужби

и два пъти се е срещал с Манафорт по време на президентската кампания. 

Манафорт е искал от Килимника да направи предложение за "частни брифинги" на Олег Дерипаска, един от най-могъщите руски бизнесмени, близки до Путин. Прес-секретарят на Дерипаска твърди, че такива брифинги не са провеждани.

Междувременно екипът на Мълър нееднократно уличи Манафорт в лъжа и повдигна обвинения срещу него за лъжесвидетелстване под клетва.

Някои усилия за установяване и поддържане на контакти идвали направо от руското правителство. Например, руският посланик
Сергей Кисляк няколко пъти се среща с някои от най-близките съветници на Тръмп,  включително Джеф Сешънс. Съветникът на Тръмп Картър Пейдж съобщил, че след като произнесъл реч в Москва през юли 2016 година с него се срещнал вицепремиерът Аркадий Дворкович.

На хора, близки до Тръмп, два пъти е предлагана компрометираща информация за Хилари Клинтън, "специалния враг" на Путин, която той обвинява в подстрекателство на протестите срещу неговия режим по времето, когато беше държавен секретар на САЩ. 

През юни 2016 година Тръмп-младши се среща с руска адвокатка, която трябвало да му даде 

мръсотия за Клинтън

 Срещата била организирана от милиардера в бизнеса с недвижими имоти Арас Агаларов и сина му Емин, известна руска поп-звезда. Участниците в срещата, сред които били  Манафорт и Кушнер, съобщили, че Наталия Веселницка не предложила нищо полезно. Но някои от участниците в срещата, ако се вярва на разшифровката на техните показания, информирали следователите на Конгреса за стремеж към "сътрудничество с руснаците от страна на Тръмп-младши".

Месец след като руският тежкоатлет предложил идеята за среща с Коен, Иван Тимофеев, директор на московска аналитична компания с връзки с руското Министерство на външните работи, обсъждал среща между Тръмп и Путин с външнополтическия съветник на Тръмп  Джордж Папандопулос. Един лондонски професор свързал Папандопулос с рускиня, за която съветникът на Тръмп смятал, че е племенница на Путин.

Някои контакти между представителите на Тръмп и руснаците са били на ниско ниво и са водени "хипотетични дискусии".

"Типът хора, за които говорим, не са типа хора, с които можете да говорите за руско-американските отношения или за договорите за ядрено разоръжаване и т.н.", подчертава Макфол.

Но, по думите му, руснаците са обърнали внимание на готовността на съветниците на Тръмп да поддържат контакти.

"Предполагам, че руснаците гледат на тези контакти като на начин да изграждат отношения, които биха могли да са полезни за Путин и неговото правителство", смята Макфол.