Западът се доближава до голям военен конфликт с путинския режим - разбра го и „рижата мишка”

Американският елит, а заедно с него и водещите медии в САЩ и Великобритания нямат илюзии, че Кремъл тласка света към нова война

Тръмп и Путин

Тръмп и Путин

Александър Немец, kasparov.ru

Постоянно следя ситуацията във водещите медии на САЩ и Англия. До скоро, съобщенията за военно противопоставяне с путинския режим (понякога те използват "Русия") бяха голяма рядкост. 

Ето, например, на 30 юни тази година NYT публикува статията "U.S. military is training to counter Russian Might" (Американските военни тренират, за да се противопоставят на руската военна мощ). В нея ставаше дума за вече водещите се "сражения" на двете армии в киберпространството. Но това беше само "глас в пустиня".

Повтарям — в средата на 2018 година това беше голяма рядкост. Така както и статиите за агресията на Русия срещу Украйна. През 2017 и първата половина на 2018 година подобни статии се публикуваха не по-често от веднъж на два месеца.

Започвайки от 

инцидента в Керченския пролив

 на 25 ноември обаче, такива статии се появяват най-малко два пъти седмично. Или дори по-често.

Например, "Putin threatens arms race with U.S." (Путин заплашва Америка с гонка във въоръжаването). Или "U.S. to suspend nuclear pact unless Moscow shifts course" (Америка ще отмени "ядрения пакт", ако Москва не промени курса си). Или "NATO to focus on Russian moves" (НАТО следи придвижването на руснаците ): Почти всеки ден по една нова статия. 

Аналогични промени се случват и по отношение на Украйна, която още в средата на ноември беше в периферията на западното съзнание. Ето някои заглавия:  

"Ukraine is Moscow Guinea Pig" (Украйна — опитного зайче на Москва), "Ukraine asks for support in standoff with Russia" (Украйна моли Запада за подкрепа в борбата с Русия), "Sea of Troubles" (Тревожното море). На 15 декември NYT отдели цяла страница на статия за пленените украински моряци и путиновата блокада на Азовско море.

И още една разлика - всяко злотворно действие на Путин се фиксира, например "Macron probes Russian role in protests" (за ролята на путинските спецслужби в парижкия метеж на "жълтите жилетки").

Защо изредих този списък? За да покажа, че американският елит, а заедно с него и водещите медии в САЩ и Великобритания, най-накрая разбраха, че 

военният конфликт с Русия е съвсем близо


 и трябва да се вземат необходимите мерки, включително, военни.

Впрочем, Курт Волкър, специалният представител на САЩ за Украйна, заяви на 17 декември, че Украйна скоро ще получи от САЩ големи патриди "сериозно оръжие". Може би става дума за оръжието, което ще бъде изтеглено от Сирия? 

А какво става вътре в САЩ? Спецпрокурорът Мълър действа все по-активно. Някои от сподвижниците на "Рижата катерица" (или вече можем да говорим за "Рижата мишка"?) вече получиха присъди за "сътрудничество с Русия". Останалите скоро ще ги получат.

Имам предвид Флин, Манафорт, Пейдж, Коен, Къшнър, Иванка, "Рижата мишка-младши", Стоун, Сътър, Попадопулос...

Всички те ще получат по заслугите си. Захапката на следователите на Мълър е като на булдог. Само погледнете как обработиха Бутина!  

А какво ще стане с "рижавата мишка"? 

Американските медии я споменават десетки пъти на ден, почти винаги със сквернословия, чак до "biggest ass-hole in Washigton D.C." ("най-големият задник във Вашингтон" — The Atlantic monthly, декември 2018; списанието е предназначено за интелектуална публика и обикновено се отличава с изискан език. 

Проблемът е там, че "рижата мишка" е безсрамна мишка. Тя само врещи: "Fake news! Fake news!" И все пак мисля, че до март 2019 година Робърт Мълър и Нанси Пелоси ще го вкарат в капана.

Западът плътно се доближава до голям военен конфликт с путинския режим (надявам се все пак, да не се стигне до Последната война), а присъствието в Белия дом и около него на путински агенти е напълно неприемливо. 

А какво да кажем да путинската агентура на по-ниските нива? У нас в Twin Cities, на Брайтън Бийч, в Калифорния? Няма да говорим за злобните глупаци, които си държат у дома портрети на Путин с надпис "Крим е наш" - говоря за истинските агенти, които редовно получават субсидии от Москва и, които редовно навестяват Москва?