Защо Александър Симов видя Велислава Дърева като вещарка, която възвестява апокалипсиса

Младият парламентарист обяви съпартийката си за истинския пророк на консерватизма

Александър Симов

Александър Симов

Идейната драма на интереси в БСП продължава да клокочи и да ражда врагове. Разделителната линия ясно върви по оста Корнелия – Сергей и прекършва столетницата. Преди дни Велислава Дърева сложи

пръст в раната

с коментара си „Партията”, която се надига. Тя си знае каква ирония носят кавичките, в които е поставена столетницата, но констатациите й са директни:

„Нинова поиска конгрес и го получи. Конгресът произведе политика, послание и дефиниция. Политиката: Партията не се продава, партията се завладява. Посланието: Който не мисли като вожда, е враг, предател, съглашател, продажник, олигарх и, разбира се, джендър.  Дефиницията: „Консервативен социализъм” („ляв консерватизъм”, „консервативно ляво”) това е… отхвърлянето на Истанбулската конвенция”.

 На конгреса имаше политически доклад, който показва състоянието на БСП, продължава Дърева. А то е: „Разрушителни разделения в БСП. Разправа с едно поколение. Окопи между БСП и ПЕС. Международна делегитимация на БСП. Илюзията, че моделът на президентските избори се повтаря автоматично. Удобно пакетиране на съвършено различни хора под етикета „вътрешно партийна опозиция”. Подмяната на БСП като история, идеология, същност и ценности.  Подмяната на БСП като принципи и политика.

Това е пътят към едноличната власт

Към авторитарна партия. Преди конгреса беше злоупотребен Стефан Данаилов. Както винаги. В ролята на наказателен взвод. Както винаги”, изтъква Велислава Дърева.

Тревожните й думи веднага бяха прихванати и от отсрещния рубеж се обади верният страж на Нинова – младият парламентарист Александър Симов. На страницата си във фейсбук той видя съпартийката си Дърева като вещица, която възвестява апокалипсиса:
„Чета един мелодраматичен, патетичен и изпълнен с въздишки по миналото текст на Велислава Дърева. Още заглавието направо е като началото на филм на ужасите: "Партията", която се надига" - все едно зомби излиза от гроба. Дърева няма равна, когато трябва да възвести апокалипсис, тя хвърля в казана пера от врани, люспи от саламандър, кръв от бухал, вътрешностите на одран заек и огряна от този огън започва да реди гръмовни клетви и вещания за предстоящ край. Трудно ми е да пресъздам цялостно нейните видения, но ако трябва да ги повторим в неин стил ще звучат така: "БСП е подменена, БСП е осквернена, БСП е озлочестена, БСП е консервативно одеснена, БСП е сломена, БСП е ужасена и т.н". Следва пукане на съчки и тревожно гледане в мрака.
Аз ще се спра единствено на "одесняването" на БСП, на това "консервативно ляво", което не дава мира на цяла сюрия новооткрити адепти на автентичните леви идеи и техните романтични души. Интересно, мама му стара, значи БСП е била ярка и лява, когато приемаше плоския данък, а сега е тъмен Мордор. Значи БСП беше невероятна и бляскава, когато говореше за "социаллиберализъм", ама сега е политическа пустиня. Значи БСП гонеше идеологически върхове, когато имаше 38 депутата, но сега със 79 е

заорала безидейното дъно

 Ето това е проблемът в политическите видения на Дърева. Ама много са избирателни възмущенията й. Националният съвет изцяло пренареди листата, но в БСП нямало демокрация. При Станишев, спомням си, даже и дебати нямаше, но това е било връх на свободата. Представители на опозицията редовно получават трибуна в ДУМА (така трябва), но това е задушаване на несъгласните, смазване на различното мнение, истинска диктатура. Тоталният натиск срещу всеки с различно мнение преди обаче очевидно е бил светла изява на демокрацията. Но заклинанието по принцип не се нуждае от факти. То се опиянява от самото себе си и си е самодостатъчно. БСП се развива, БСП се променя и заради това ми е най-странно да чета стенанията на хора, които смятат, че преди ни е било най-добре, а в бъдещето ни чакат само чудовища. Ето това е истинският консерватизъм и Дърева е неговият пророк.”

a_simov_post.jpg