Защо дори Бай Ганьо щеше да бори корупцията по-добре от Румен Радев?

Нашата корупция е изградена по съветски модел, а днес е ползват руските другари

Няма как на фона на руското знаме да виждаш Кремъл като сърце на корупцията

Няма как на фона на руското знаме да виждаш Кремъл като сърце на корупцията

Светослав Пинтев 


- Виждам един човек - шепне тайнствено бай Ганьо. - А бе, Василе, я погледни, този човек прилича много на нашия Дондуков-Корсаков.

- Той е същия - отговаря Кочо, - още кого виждате?

- Виждам още двама души, коленичили пред Дондукова, я гледай! Ц... ц... ц... цалуват му ботушите, плачат, молят му се нещо, удрят се в гърдите, гледай! Ц... ц... ц... той иска да се откачи от тях, те не го оставят - един отсам, други оттам, прегърнали му нозете... 

„Бай Ганьо в Русия“


Тази история става на ул. „Английска Набережна" в Санкт Петербург, а единият от молителите току–що е наклеветил някой си ученик на име Кочо пред руските власти, че е 

„шпионин на българското правителство“

За да вземе братчето на доносника мизерната стипендия от три рубли на въпросния Кочо, както и става.  Даже Бай Ганьо е възмутен от дъното на душата си. 
 Княз Дондуков-Корсаков. няма нищо общо с тази работа, просто е попаднал на пътя на мерзавеца. Ала днешните руски управници съвсем не са  Дондуков-Корсаков, както се досещате, те обичат да се възползват от такива.
Авторът пише: „Краят е известен: ще го държат за нозете и ще плачат, додето им даде няколко рубли или някоя рекомендация до друга жертва, или някое ходатайство... Тези негодници са в състояние да 

опозорят името на цяла нация...“

 Защо ви разказвам това?
За да онагледя каква могъщо сила са асоциациите. Интересен феномен са те наистина, могат да свържат даже кралицата-майка с екземпляр ко Божидар Лукарски например, с нищо не се съобразяват. 
 Свободните асоциации, апропо, са техника, която Зигмунд Фройд въвежда в психологията, не виждам защо да не споделя моите с вас. 
Така се случи, че преглеждах „Бай Ганьо“ в Русия, когато чух по телевизията, че президентът Румен Радев ще свика на 8 април Консултативен съвет по националната сигурност на тема  "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".. 
А такава определено има…
Та и моите асоциации препуснаха като руска тройка от унизителната сцена в Петербург към скорошния КСНС.  
 Няма абсолютно никакво съмнение, че корупцията е един от основните проблеми на българското общество и е основната причина за съсипията му. Тя 

ръфа с мръсната си уста залъка на децата ни

Затова всеки, който се е облажил по някакъв начин - я е прибирал  евтини апартаменти заради позицията си, я парички от КТБ, за да я обслужва невидимо, трябва да бъде жестоко наказан. Всеки, който е виновен, разбира се. Предполагам, че за това ще се говори на Съвета. Даже само за първото, ако зависи от президента. 
Проблемът е, че това е кокошкарската корупция, мижава, несъществена, магазинерска, колкото и да е дразнеща. Не тя ни държи бедни и нищи, макар и също да се старае в тази посока.
 Не, че не трябва да се гони до дупка, но има една друга, която е много по страшна. Тя

гълта милиарди като пържени кюфтета

А точно за нея никой няма да говори на този съвет, нея всички  предпочитат да замитат под черджето. Тя е тема-табу.  Особено, когато се преплита с руските интереси. Тогава е направо с божествен статут.
  Такава е например корупцията свързана с енергетиката, с планините от злато, погълнати от АЕЦ „Белене“, с планините от злато, които това чудовище тепърва се кани да поглъща. Един звяр, на който правителство и президент са готови да ни хвърлят отново, дори с риска да я няма България.   И нищо чудно, както и всичко останало тук, нашата корупция е изградена по съветски модел. Тя е конструирана именно, за 

да служи на съветските интереси

А сега на руските. Или по-точно на тези на Путин и групировката му към днешна дата, защото техните интереси изобщо не съвпадат и с руските.
За това нито дума ли няма да споменете, господа?
Според едно интервю на президента Румен Радев отпреди година „АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена при ясна правна рамка, без финансово обвързване и при доказана целесъобразност и надеждни механизми за контрол на ядрения риск“. 
Дрън, дрън, та пляс, както биха се изразили децата. И те дори знаят, че и трите неща непременно ще се изродят в точно обратното.  И ще работим като роби, за 

да ни цъка ядрена бомба над главите 

  По простата причина, че този проект е замислен с идея да корумпира висшите етажи в руска полза,  да ни държи зависими во веки веков. Да не говорим за това каква опасност крие. …
Руският опозиционен лидер  Алексей Навални разказа в последното си предаване за  многомилиарден промишлен обект в Русия,  който започнали да строят ударно, но по средата на работата се оказало, че не бива в никакъв случай да се строи на това място, защото сградата ще рухне. Грешка станала… Това звучи ли ви познато? Някой не си свършил работата, ала милиардите са потънали. Все едно

Кашчей Безсмъртни ги е грабнал 

 „Имали бол пари, дали“, както казва бай Ганьо. Обикновена путинска действителност. 
 Нищо, че заводът в Русия не е гьол, построили са го. Сега ще го разрушават, но парите вече ги няма. 
А ние тепърва ще започнем да строим, още милиардчета ще вкараме, каквото и да ни говорят.
 Тук дори може да построят смъртоносния гигант, да му пуснат реактора, за който не съм сигурен, че не е ръждясал. Експерти имат съмнения, че се касае за един паметник… Виждал ли го е някой? КОЙ?
„Крайно безотговорен е призивът на Путин чиновниците да извадят от себе си 

малкия Сталин

Тогава нищо няма да остане, няма кой да управлява страната.  Путин каза за малкия Сталин, нищо не каза за големия“, коментира пък известният руски журналист Александър Невзоров. Така е и у нас.
Асоциативно веднага свързах тези думи със президентството ни. Вероятно заради сталинисткия стил, в който е построена сградата на институцията на столичния бул. „Дондуков“ № 2. Както и тази на правителството ни, на същия булевард,  разбира се. 
България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море, ЕС да не ни пречи, проплака Радев през май 2018 г.  
Европа винаги пречи на благородните руски стремежи, поне в изказванията на президента, ако сте забелязали.  Ето това са високите етажи…. 

"Няма вечни санкции"

Това беше заглавието, под което излезе интервю на българския президент Румен Радев за руския вестник "Коммерсант" в деня на първото му посещение в Москва и Сочи миналата година.
"(Санкциите) са повод за замразяване на отношенията. Няма вечни санкции. Санкциите нанасят щета върху всички държави и представляват неефективен инструмент сами по себе си“, заяви той.  Теза която Кремъл повтаря непрекъснато, като смята, че 

агресията  е негово право 

И няма защо да бъде санциониран заради нея. Навсякъде президентът на България се държи като рекламен агент на тази агресивна Русия, няма и как да громи корупцията, която тя генерира.  
Пред изданието Румен Радев почти се извини, че "покупката на нови изтребители МиГ е невъзможна". В темата за самолетите е по-добре изобщо да не се впускаме, защото ще стане мътна и кървава.
Нали помните как държавният ни глава се противопостави на външната политика на ЕС като безпрецедентно подкрепи незаконния венецуелски държавен глава Николас Мадуро. 
Вчера стана ясно, че диктаторът проучва варианта за прехвърляне на офиса на Венецуелската петролна компания от Лисабон в Русия. Затова ли Радев така  

обича Мадуро?

Не може да се каже, че нямат нещо общо. Затова сигурно се харесват.
„Преместването на офиса на петролната компания показва стратегическия характер на нашите отношения с Русия в енергийния сектор. Процедурата протича нормално“, заяви венецуелският вицепрезидент Рикардо Мендес след среща с руския външен министър Сергей Лавров. Все едно слушаш Радев.
Абсолютно сигурен съм също, че на този КСНС
Няма да стане въпрос за 

Данъците на „Нефтохим“

Защо така г-н президент? Защо, г-н премиер?  С неплатените такива навярно можехте да купите по един апартамент-подарък на всеки българин, та даже и два. И ще останат доста пари… Или греша? 
Спомням си смътно, че от гражданско сдружение "Справедливи цени на горивата" обявиха още през 2016 г, че „"Лукойл" не е декларирала нито стотинка печалба за последните осем години при близо 55 млрд. лв. приходи“. А годинките се трупат. Наказан ли е някой? Къде са парите?
В цитираната в началото глава „Бай Ганьо“ казва: „А бе хей, българино, защо да си даваме паричките на московците?“ 
Това изречение ме кара да мисля, че дори той щеше да се бори много по-добре с корупцията от президента Радев.