Сталин поръчал убийството на Джон Уйен, Хрушчов признал на звездата

Кървавият диктатор вярвал, че със смъртта на големия актьор ще сложи край на антикомунизма

Джон Уейн

Джон Уейн

Матю Гаскил, thevintagenews.com

През 2001 г. на книжния пазар се появи книгата „Джон Уейн: Човекът, обрасъл в митове“ на Майкъл Мън.
В нея се лансира сензационното твърдение, че съветският диктатор Йосиф Сталин е поръчал убийството на Джон Уейн заради антикомунистическите му възгледи.
Неговата известност и влияние са толкова големи, че Сталин е смятал, че смъртта на Уейн ще помогне 

да се сложи край на антикомунизма,

 който съветският диктатор видя във филмовата индустрия в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век.
Според автора Майкъл Мън, който е интервюирал Уейн и други специално за книгата си, влиянието на Джоузеф Маккарти и Комитетът за неомериканска дейност (HUAC) е било толкова силно, че то е работило в ущърб на нелегалната програма на Сталин за разпространяване на комунизма чрез такива средства, като киното и радиото. 
Подкрепата на Уейн за HUAC и неговият открит антикомунизъм са го поставили в "списъка на топ враговете“, подготвен от Сталин, твърди Мън.
По време на втората вълна на "Червената заплаха" в края на 40-те и началото на 50-те години HUAC и Маккарти се впускат в търсене на заподозрени комунисти в редиците на всички професии - от профсъюзите и военните до Холивуд.
Повечето от обвиненията, отправени към заподозрените, се оказват фалшиви и са осуетени. И все пак ефектът от Маккартизма е такъв, че много известни актьори и режисьори трудно си намират работа.
Двама от тях са Бърджис Мередит и Джон Гарфийлд, двамата актьори от 30-те и 40-те години (младите читатели познават Меридит от ролите му във филма "Пингвин" и класическото шоу "Батман" (това са единствените роли, които той получава) и като мениджъра Мики в първия филм „Рамбо“.
Много хора в Холивуд и не харесваха Джон Уейн заради подкрепата, която проявява към Комитета за неоамериканска дейност.

За да налеят още масло в огъня, те посочват още, че Уейн остава в къщи по време на войната, когато други звезди от неговия ранг, като Джими Стюарт, активно се бият в първите редици на фронта.
Това е едно от нещата, заради които Уейн винаги се чувстваше зле, но накратко казано истината е, че Уейн се опитвал няколко пъти да се присъедини към въоръжените сили, но е бил отхвърлен - той е бил смятан за твърде нужен за пропагандната мисия, в която Холивуд играеше много сериозна роля.
За негово нещастие, Уейн не открива чак след войната, че заявлението му за присъединяване към OSS (предшественик на ЦРУ) е било одобрено. Пликът, съдържащ писмото за приемане, обаче не е стигнало до неговите адресати.
Все пак образът на Уейн, както на екрана, така и извън Холивуд, се оказа много по-жив и с много по-голямо влияние. Затова 

Сталин реши, че трябва да бъде отстрелян

През 1951 г., когато Сталин е близо до края си и се е превърнал в истински параноик, двама агенти са  изпратени да убият Уейн. Те се появяват в офисите му в студиото на Уорнър Брадърс.

Мъжете са арестувани, а по-късно - са поискали политическо убежище, според книгата на Мън.
Мън твърди също, че американски комунисти по заповед на Москва са планирали да убият "херцога". Секретните указания вероятно са стигнали до Уейн и затова предполагат, че "комунистите са прогонени извън града".
Мън твърди, че в едно интервю с Уейн от 1974 г. звездата му казала, че по време на посещение във Виетнам през 1966 г., за да повдигне духа и морала на войските, един снайперист стреля във въздуха.
В книгата е цитиран и Никита Хрушчов, който идва на власт след смъртта на Сталин. Хрушчов е голям фен на американското кино и голям почитател на Джон Уейн.
По време на едно от знаковите му посещения в САЩ съветският лидер се срещна с Уейн и казва на звездата: „Това беше решение на Сталин от последните му пет години на лудост. Когато умря Сталин, отмених заповедта“.
Сталин не винаги е бил толкова популярен. Много от враговете му, реални и въображаеми, бяха елиминирани по негова заповед, сред които е и един от автентичните болшевики -  Троцки, убит с шило за лед, забито в мозъка му, докато е бил в изгнание в Мексико, по заповед на Сталин.

Превод: Faktor.bg