Политолог: Делян Пеевски за ДПС е много важен човек и няма значение мнението на българските граждани

Политологът Георги Киряков коментира в интервю за БНР кандидатурите за евродепутати, издигнати от различните партии и шансовете им за представяне на предстоящите евроизбори.

Присъствието на Делян Пеевски в листата на ДПС не е изненада. На миналия вот той беше избран и се отказа, припомни Киряков в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

ДПС ни казва, че не се притеснява от вота на българските граждани, Делян Пеевски за тях е много важен човек и няма значение мнението на българските граждани. ДПС е особена партия с константен електорат, който не се влияе от политически събития и от това дали ДПС е била или не е била във властта. За тях е важно, че ДПС ги представлява в българската политика, която е силно поляризирана, отбеляза Георги Киряков.

Според него най-голямата изненада в листата на БСП е присъствието на президентския съветник Иво Христов и то подсказва, че БСП ще търси победа с преливане на авторитет от президентството, въпреки че досега бягаха от скачване между двете институции.

Но вече е факт, че имаме синхронизация между президентството и БСП, която се обявява за алтернатива. Христов има авторитет сред левите, но не става дума за него, а за президента Радев, привиждан от избирателите като алтернатива на статуквото. В случая Христов е катализатор на процес, който е желан и от президентството, и от лидера на БСП Корнелия Нинова, смята политологът.

Киряков прогнозира, че ще бъде използвана възможността за размествания с преференциалния вот. Според него битката ще бъде Сергей Станишев да стане първи в листата и да оспори лидерството на Нинова, ако БСП случайно изгуби изборите. Това ще бъде изключително голяма битка не между Сергей Станишев и Елена Йончева, а между Станишев и неговия лагер и Корнелия Нинова и нейния лагер - между две идеологически бази в партията.
Според Киряков за радост на ГЕРБ всичко се съсредоточава в харизмата на Бойко Борисов.

Ако той излезе сух от „Апартаментгейт“, вероятността ГЕРБ да успее да стабилизира позициите си не е малка. Предстои да видим как ще се развие самата кампания, битката между БСП и ГЕРБ - кой ще победи, защото това ще означава нова политическа ситуация, вероятно и нови избори, но и битката в листите не само в БСП, но и в ГЕРБ.  Лиляна Павлова ще се бори за място в Европарламента и вероятно ще измести Александър Йорданов от шестото място, смята политологът.