Политолог: Едва ли ще се стигне до отстраняването на Тръмп, но все пак ще има политически резултат

Най-малкото ще покаже, че поведението на президента е недопустимо, заяви Димитър Бечев

Димитър Бечев

Димитър Бечев

"Импийчмънт не означава отстраняване от длъжност. Долната камара на американският конгрес най-вероятно ще гласува импийчмънт, но в Сената, където отстраняването от длъжност предполага силно мнозинство, вероятно републиканците ще застанат на страната на президента Тръмп и едва ли ще се стигне до отстраняване", каза в пряко включване от Вашингтон за "Още от деня" по БНТ политологът Димитър Бечев, старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Университета на Северна Каролина.

Импийчмънтът все пак води до някакъв политически резултат. Най-малкото той ще покаже на част от избирателите, че поведението на президента е недопустимо, обясни още той.

Сред обвиненията към Тръмп са корупция, злоупотреба с власт, възпрепятстване на работата на Конгреса, възпрепятстване на работата на правосъдието.

"Американското общество е поляризирано. Привържениците на двете партии са се бетонирали в своите ядра. Интригата е по отношение на меката периферия и по-точно гласоподавателите в някои от ключовите щати, които ще решат", коментира още политлогът.