Политолог: Не e ясно за какво иска прошка Ахмед Доган, или не са поредните крокодилски сълзи

Ако предстоящите евроизбори потвърдят статуквото, може да се окажат символични, смята Петър Чолаков

Петър Чолаков

Петър Чолаков

„Не е ясно за какво иска прошка Ахмед Доган. От години има информации и спекулации за връзките на ДПС с нелегални източници на дейност. Дали иска прошка за тези обръчи от фирми, дали за скритата квота в лицето на ДПС в изпълнителната власт, за която се говори... Обикновено политиците искат прошка преди избори“. Така политологът Петър Чолаков коментира в ефира на БНР обръщението към членовете и към симпатизантите на Движението почетният председател на партията Ахмед Доган. В него той помоли за прошка и поиска мобилизация за европейските избори, понеже този вот трасира пътя на ДПС за доброто представяне на следващите местни и парламентарни избори в България.

„ДПС е изградило политическа кариера от това да бъде третото колело в управлението, да бъде вечния балансьор, вечния партньор. Но дали можем да повярваме в искреността на това искане, или става дума за поредните крокодилски сълзи, това не е ясно“, допълни още политологът.

„И в други държави, и то големи развити демокрации, има такива скандали. Има политици с офшорни сметки, има политици, преписали дисертациите си, само че там съдебната система си върши работата, нещата се случват бързо. В България тези теми са важни, доколкото сме на опашката. Имаме проблеми с прилагането на закона, проблеми в съдебната система. И в такива периоди, пред избори, често се прокарват такива вътрешнополитически теми – за доходите, за борбата с корупцията. Не бих казал, че това е дефект на този вид дебати“, подчерта още Петър Чолаков.

„Ако предстоящите евроизбори потвърдят статуквото, може да се окажат символични в контекста за бъдещето на Европа. Не е важно кой ще е първи или втори, или ще има наказателен вот срещу управляващите, защото тези избори могат да се окажат с много пряк вътрешнополитически ефект“.