Политолог: Някой хвърли въдицата в Сливен, но до "режисьорите" едва ли ще се стигне

На предишните избори много малък брой гласове реши кой ще бъде кмет, заяви Румян Русинов

Румян Русинов

Румян Русинов

„Хипотезата, че зад събитията в училищата в Пазарджик и Сливен има режисура е много убедителна“, коментира по БНР политологът Румян Русинов, който в продължение на години се занимаваше с образование и интеграция на ромската общност.

„Какво се цели, мисля, че е повече от ясно - имаме предизборна обстановка, някой е сложил въдиците и мъти водата, за да хване риба. Имаме Сливен, където преди четири години на изборите много малък брой гласове реши кой ще бъде кмет, така че това, дали ще гласуват ромите и колко няма да гласуват, е много важно…“.

„Хубавото в цялата ситуация е, че децата вече тръгват на училище и станалото по-скоро няма да се отрази върху учебния процес“, изтъкна Русинов.

„Очертаха се няколко интересни извода. Първо, напук на цялата масирана кампания, че ромите са незаинтересовани към образованието, че не пращат децата си на училище се оказа, че ромите пращат децата си на училище. Видяхме по телевизиите огромни маси от хора. Значи не са верни тези твърдения, а някой пак има интерес да обрисува ромите по този начин... Очевидно е, че ромите нямат доверие на институциите, точно заради тази очерняща, дискредитираща кампания спрямо тях... Очевидно има и опит да се дискредитират протестантските църкви“.

Румян Русинов обясни, че ромската общност няма политическо представителство и църквите са почти единствените институции на терен, които говорят с хората и са някаква социална и духовна опора.

„Има опит за овладяване на тази последна неовладяна територия, защото, нека да не се заблуждаваме, пасторите и църквите имат реална легитимност. За тях всяка седмица „гласуват“ хората, хората им вярват. Има политически попълзновения, опити те да бъдат овладени и насочени в някаква посока…“.

„Фалшивите новини обикновено не идват отдолу, а отгоре. В този смисъл, по-скоро не вярвам, че ще се стигне до режисьорите“, обобщи Русинов.