Политолог: Румен Радев поиска от главния прокурор конкретен казус и го получи

Социолог призова специалисти да се произнесат дали прокуратурата е извършила престъпление

Румен Радев

Румен Радев

Отдавна по медиите не са показвани специални разузнавателни средства, с които обаче обществото има опит. Първоначално злоупотребата с информация правеше неотразимо впечатление на обществото, но в един момент хората спряха да реагират и да изразяват съмнение в мотивите за използването им, заяви пред бТВ социологът Юрий Асланов по повод представените от прокуратурата записи, заради които главният прокурор Иван Гешев пита за имунитета на президента Румен Радев.

Вчера от държавното обвинение разпространиха телефонни записи, за които се твърди, че са с вероятното участие на държавния глава Румен Радев. Подслушвани са разговори с участието на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков, във връзка с проверка на КОНПИ за Десислава Радева, тогава Генчева, във ведомството. 

Когато институцията с най-нисък рейтинг в държавата напада институцията с най-висок рейтинг – няма как да спечели, да се легитимира и да повиши доверието към нея, допълни социологът. По думите му се поставят два въпроса относно казуса: Първо – бил е подбран „денят на президента“, в който се прави годишен отчет. Второ – след като прокуратурата е разполагала с данни от разговор с участие на държавния глава, по казуса трябва да се произнесат специалисти, които да отговорят дали действията на държавното обвинение са престъпление.

„Появиха се и мнения от страна на юристи, че наблюдаващия прокурор, давайки разрешение за огласяване на тази информация, е извършил престъпление по смисъла на Наказателния кодекс“, допълни Асланов.

По думите му разследването на прокуратурата е за период, в който Румен Радев не е президент и не еженен за съпругата си. Също така смята, че ако продължи сагата, доверието в президента ще се покачи.

Политологът Румяна Коларова от своя страна подчерта, че ситуацията е разиграна и режисирана по начин, по който президентът е активната страна, а прокуратурата – пасивната. „Именно в деня на годишния отчет той отговори на зададения от прокуратурата въпрос, така че предизвика реакцията й“, обясни Коларова. "Радев поиска от главния прокурор конкретен казус и му го дадоха", поясни тя. 

Според нея Румен Радев няколко пъти се е поставил в неизгодна позиция и е особен начинът, по който се представя ситуацията. „Не е ясно дали ще се стигне до разследване на президента. Важен е медийният ефект. Дори най-антиправителствените медии публикуваха два неоспорими факта и които няма как да не повлияят върху авторитета на Радев“, беше категорична тя.

Коларова изтъкна, че и бившият президент Росен Плевнелиев е бил обект на разследване по време на мандата си. И въпреки че юристи са работели по разследването, не е намерено нищо съмнително, като е било и въпрос на нерви.

Политологът не смята, че в Народното събрание ще има мнозинство, за да се повдигне обвинение срещу държавния глава.