Политолог: Премиерът ще отиде докрай!

Трябва да се стигне до дъното, "апартаментгейт" не касае само една партия, заяви Любомир Стефанов

Любомир Стефанов

Любомир Стефанов

На този етап изглежда, че с оглед на предстоящите избори премиерът е готов да докара нещата докрай, колкото и да му е неприятно. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод скандала с апартаментите на властта. 

Знаците засега са в тази посока – не просто трусове, а сериозно разместване – оставки на двама зам.-министри и на министъра на правосъдието, както и висящата неизвестност за председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.
 
Това е най-голямата неизвестна – дали благосклонността на Борисов най-сетне ще свърши в името на личния му рейтинг и рейтинга на партията, което често е едно и също нещо, той ще предприеме нещо подобно, да помоли Цветанов по начин, по който не може да откаже, да освободи някой от ключовите постове, които заема, най-малкото като председател на ПГ на ГЕРБ, заяви Стефанов. 

По думите му от развитието на скандала най-голяма полза има БСП. Вече седмица обаче БСП не успява да се възползва от това, което се случва, защото най-вероятно хора от тяхната партия са участвали в подобни неща, посочи политическият анализатор. 

Най-вероятно това ще се окаже практика не само в София, но и в другите големи градове в държавата – че има подобни схеми за услуги между фирми и политици. Въпросът е доколко има политическа воля и решимост да се се стигне до дъното на този скандал, тъй като той не касае само една партия, заяви Любомир Стефанов. 

По думите му възможно е информацията за купените на занижени цени луксозни апартаменти да е осветена от извънпарламентарни партии. Не изключвам това да е и вътрешнопартиен саботаж и провокация към Цветанов и Борисов. Лобитата в ГЕРБ са противостоящи и противоборстващи си на доста нива. Това не тайна за никой, включително и за премиера Борисов. От няколко места ще си проличи откъде идват атаките и кой печели от тях – първо, кампанията за европейски избори, и второ, вокалността на всички формации по тази тема – парламентарно и извънпарламентарно представени, коментира Стефанов. 

Политическият анализатор заяви, че би искал да види разследване на прокуратурата по темата. Ако по подобен начин като КТБ се развият нещата и прокуратурата по някакъв начин замете наличните доказателства, тогава негативи ще има за всички политически партии, тъй като никой няма да има очи да обясни на гражданите как те, работейки 30-40 години, за да изплатят апартамент от порядъка на 70 квадрата на безумни цени, не могат да получат същите префернциални цени, които едни люде получават и си изплащат апартаментите за две години и половина, каза още Любомир Стефанов.