Политолог: Фразата, че "президентът представлява единството на нацията" е лишена от реално съдържание

Слави Василев

Слави Василев

Президентската република е необходима за страната, смята политологът Слави Василев. Той е бил неформален член на стратегическия съвет на президента Румен Радев. По сегашната Конституция няма разделение на властите, каза той по Канал 3. Според Василев сега министър-председателят разполага с мнозинството, както му е гарантирано по конституция. Той смята, че в една Президентска република това нямало да се случва.    
 
Мнението му е, че йерархичната структура в прокуратурата трябва да се премахне. "Предлагането на промяна в системата е политически ход, а не институционален. Предложенията на ГЕРБ са несъществени." Свиващата се държава си свива институциите, коментира той по повод евентуално намаляване на депутатите. 
 
Василев оспори и фразата за президента, че "представлява единството на нацията". Според него това е лишено от реално съдържание. Той твърди, че няма нищо нередно президентът да създаде съдържание на мандата и да формира политическо послание. "След като президентът обяви какви ще са промените в конституцията, тогава подозирам, че може да се роди нова политическа формация на хоризонта, която да е припознае целите. Тя може да е нова или стара. Аз не съм казвал, че Румен Радев ще е председател на тази партия", каза още Василев".