Политолот: И сега партиите прибягват до донорства от бизнеса, но имат и ресурс за самостоятелно действие

„Тази ситуация е примамлива за мнозина, които обаче не си дават сметка колко по-зле може да стане положението с това необмислено и хаотично намаляване на партийните субсидии. Ако цитирам Наполеон, то това, което в момента правят в парламента, е по-лошо от престъпление, това е грешка, каза пред БНР политологът Борис Попиванов.

Той би трябвало да знае, че това не са думи на Наполеон, а са отправени към него от началника на полицията му Жозеф Фуше.

Това е грешка на българския политически елит, в голяма негова част, каза Борис Попиванов.

По думите му и сега партиите вероятно прибягват до донорства от бизнеса, но имат и ресурс за самостоятелно действие. Но изгуби ли се окончателно този ресурс, нещата с независимостта на политическите структури ще се промени.

Според Попиванов управляващата партия няма нужда от тези пари и тя би могла да се откаже от персоналната си субсидия, но има политически сили, на които и субсидията не достига.

„Партийната субсидия е необходима, където има реален вътрешнопартиен живот, където има реална вътрешна демокрация, където се изискват средства за мобилизация на самата партия, за извършване на дейности“, допълни политологът в предаването „12+3“ и предвиди тежки последици, ако партийната субсидия отпадне.

Политологът смята, че за конкретни суми за субсидия може да се говори едва след широко и бавно публично обсъждане за присъщите разходи на една политическа сила, за механизмите за реален контрол, които могат да се упражняват върху тези средства:

„Не трябва да си играем на принципа това е много, това е малко, харесва ми толкова пари, не ми харесва толкова пари… Трябва сумите да се следят за какво се харчат и да бъдат отнемани, ако се изразходват по начин, различен от указания от закона. Трябва да вървим към повече контрол, а не към по-малко демокрация“.

Борис Попиванов коментира и ситуацията в БСП и предстоящия конгрес на партията:

„Макар че междуличностните противоречия са много тежки, дълбоки и трудно преодолими и са на повърхността, и са във фокуса на вниманието, те отразяват и някакъв тип разбиране за това какво е левица, какво е социално, солидарно, европейско, патриотично. Ако имат тази политическа мъдрост, каквато представителите на левицата претендират да имат, да я изведат на преден план, за да могат да привлекат много повече подкрепа към себе си“.