Полицаи с патрулка снабдявали дилъри с наркотици и разчиствали конкуренцията

Полицейските служители, които са участвали в групата, имат 6-годишен стаж в МВР

Десет души са задържани и обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, а двама от тях са полицейски служители. Тарторът на групата е в ареста, един от участниците е освободен под парична гаранция, а друг е обявен за общодържавно издирване и предстои да бъде издадена европейска заповед за ареста му.

Групата е разпространявала основно марихуана и амфетамини в София и селата Мировяне и Требич, в Нови Искър и в Доброславци. При операцията по задържането са намерени около половин килограм наркотици, разпределени на малки дози.

Ключова е била ролята на двамата полицейски служители. Освен че с полицейския автомобил са доставяли наркотици до уличните дилъри, които след това да ги разпространяват, двамата са изпълнявали поръчки на лидера на групата – срещу заплащане те са задържали и проверявали конкуренти, за да разчистват терена, съобщи БНТ.

Специализираната операция по арестите е проведена на 29 ноември. Претърсени са 18 адреса и 10 автомобила. Разследващите са намерили голямо количества марихуана и амфетамини на малки дози, готови за разпространение, съобщи на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, цитирана от "Фокус".

"Организираната престъпна група е действала от началото на 2017 г. Групата е имала строго изградена пирамидална структура. На долното ниво са били уличните дилъри, които са се снабдявали от членовете на средно ниво. Свидетелите описват групата като "Фирмата", която е отговаряла за разпространението на наркотичните вещества", обясни Милева.

Един грам марихуана струвал 25 лв. Голяма част от членовете на групата са криминално проявени, с предходни осъждания за телесни повреди, разпространение на наркотични вещества, кражби и грабежи. Събрани са доказателства, че членовете на организираната престъпна група със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества за тях, допълни говорителят на Специализираната прокуратура.

Полицейските служители, които са участвали в групата, имат 6-годишен стаж в МВР. Те са наблюдавани от дирекция "Вътрешна сигурност", тъй като това е периодът, в който попадат в рисковата група, обясни от своя страна зам.-директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков.

"Стигнахме до фрапантни заключения, а именно, че служителите на вътрешното министерство си позволяват да малтретират лица на улицата, които употребяват наркотични вещества. Установено е, че единият от служителите е в съседски и приятелски отношения с един от участниците в групата. Връзката между тях датира отдавна. Връзката между участниците в групата е по т.нар. "прави телефони", каза Банков. Работата по случая продължава, като ще се проверява дали има и други служители на министерството, които са участвали в престъпната група или съзнателно са прикривали дейността й.

По случая се работи повече от година, каза от своя страна зам.-директорът на ГДБОП Любомир Янев и обясни, че по време на разследването са използвани специални разузнавателни средства, за да се установи кои са полицаите, участвали в групата.

"По-характерното за случая е, че има голям брой свидетели, които са разпитани до настоящия момент – повече от 40 души дават показания за лицата, които са свързани с групата за разпространение на наркотици", заяви още Любомир Янев.