Полицията категорична: Няма да допуснем повече палатки по улиците

"Няма да допуснем повече палаткови лагери. Ние знаем как да се справим". Това заяви комисар Тони Тодоров от СДВР на пресконференция по повод премахването на палатките от центъра на София, Пловдив, Варна и Стара Загора. 

Задържани са 12 лица при акцията за възстановяване на движението в столицата. Това каза на брифинг Тони Тодоров, заместник-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР. „Тази сутрин на територията на столицата беше проведена специализирана полицейска операция за възстановяване на пътното движение и обществения ред на трите кръстовища в София, на които бяха разположени, палатки, тенти и други вещи“, посочи Тодоров.

„От началото на протестите подчертахме, че тези протести не са заявени в Столична община и са нерегламентирани. Тук имаме акт на гражданско неподчинение. Вчера на база на ежедневен анализ беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и движението на 3-те кръстовища. За тази цел служители на СДВР пристъпихме с действия на тези места и чрез високоговорящи устройства разпоредихме на присъстващите да освободят пътното платно и да преместят всички намиращи се там предмети“, посочи той.

„Бяха направени много записи от присъстващите и от камери на СДВР. Физическа сила беше използваха само срещу едно лице на Орлов мост, което категорично отказа. Тази физическа сила беше в рамките на нашите правомощия. Няма претенции от страна на лицето. Задържани са 12 лица, 8 от тях са в 1 РУ за неизпълнение на полицейски разпореждания – отказали са категорично да напуснат, както и 3 лица са задържани за установяване на самоличността им. На тези, които не са изпълнили разпорежданията, ще бъдат съставени актове и ще бъдат освободени“, допълни той.