Полицията разгони демонстрантите около парламента в Тбилиси

Грузинската полиция разчисти днес палатковия лагер пред парламента в Тбилиси, изграден от демонстранти, настояващи за предсрочни избори. Силите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите и извършиха 18 ареста, предаде Ройтерс.

Недоволни от неизпълненото обещание на управляващите за въвеждане на чисто пропорционална изборна система, хората блокираха в края на миналата седмица входовете на парламентарната сграда. В съобщение на грузинското вътрешно министерство се казва, че след намесата на полицията всички входове на сградата са освободени от "изкуствените прегради" и законодателното събрание "може да продължи да работи спокойно", предаде ТАСС.

Бившият председател на грузинския парламент Нино Бурджанадзе, която оглавява опозиционната партия "Единна Грузия-демократично движение", обвини управляващите, че са разтурили със сила демонстрацията около парламента. Пред журналисти тя се обърна задочно към Бидзина Иванишвили, лидер на управляващата партия "Грузинска мечта-демократична Грузия", с думите: "Това, което направихте днес, е политическо самоубийство".