Полицията в Чехия охранява руски дипломат

Полицията в Чехия по молба на посолството на Русия е предоставила охрана на руски дипломат заради отправени към него заплахи, съобщи електронното издание „Deník N”, цитирано от БГНЕС. Пред руските обекти вече няколко дни дежурят полицейски патрули. Те охраняват дипломата Андрей Кончаков, който, по данни на специалните служби, може да не бъде безопасен за пражки политици.

Нощем представители на силите за сигурност дежурят пред сградата на посолството, където се намират жилищата на дипломатите, а през деня – Руския център за наука и култура, чийто ръководител е Кончаков. Изданието подчертава, че дипломатическото представителство се въздържа да коментира съобщението. На 27 април седмичникът „Респект” публикува информация, че според източник на специалните служби, в началото на месеца в Прага е пристигнал мъж с руски дипломатически паспорт, който носел рицин в багажа си. Според изданието, мъжът е дошъл на работа в посолството.

На 10 май чешката телевизия обяви, че въпросният мъж е изпълняващият длъжността ръководител на представителството на Россотрудничество в Чехия Андрей Кончаков. Местните медии твърдят, че заради него полицията охранява трима политици в Прага, свързани с преименуването на площада пред руското посолство на името на Борис Немцов, поставянето на паметника на власовците и премахването на паметника на съветския маршал Иван Конев. Посолството на Русия в Чехия опроверга съобщението за внесена отрова, а на 11 май заяви, че заради тормоза в чешките медии към руския дипломат са били отправени заплахи. Дипломатическото представителство е помолило страната-домакин да предостави на служителя на посолството охрана.