Полицията в Стара Загора: Няма да позволим да бъде блокирана АМ "Тракия"

Полицията в Стара Загора няма да допусне протестиращите да блокират магистрала "Тракия", категорично заявиха от Областната дирекция на полицията в града, цитирани от "Дарикнюз".

Комисар Илиян Илиев от „Охранителна полиция" съобщи, че тъй като магистралата е скоростен път, протестът на нея би бил опасен за онези, които искат да изразят недоволството си.

Още на първата среща те казаха, че искат да блокират "Тракия" и ние тогава им обяснихме, че Стара Загора не е мястото. Към момента не сме ограничили протеста, посочи на брифинг на комисар Илиян Илиев началник на "Охранителна полиция" към ОДМВР.

"Проведени са срещи с организаторите на мероприятието. Те тогава ни казаха, че влизат в гражданско неподчинение. Сами знаете, че автомагистралата е високоскоростен път. Излизането и спиране не необозначени места носи твърде големи рискове. Водя разговори с протестиращите. Не сме им ограничили правата и свободите относно протеста", стана ясно още на брифинга. 

"Магистралата е високоскоростен път, движението е с много висока скорост и излизането с по-ниска или несъобразена скорост може да доведе до тежки инциденти. Нашата цел е да ги избегнем и да осигурим нормално преминаване през Републиканската пътна мрежа", добави Илиев. 

"Шествието е преминало нормално по зададения маршрут, но протестиращите са обявили началото на гражданско неподчинение и са се отправили към аутобана. В тази връзка ние предприехме необходимите мерки и спряхме протестиращите на летище Стара Загора по път 1-5, където се намират и сега", каза още комисар Илиев. 

От думите на комисар Илиев стана ясно, че във вчерашното шествие в града са взели участие 60-70 автомобила и около 150 граждани.

Създаден е обходен маршрут на блокирания път.