Полковник напусна „Военна полиция“ заради скандала в Чешнегирово и самоубийство, военни прокурори тарашат компютрите му

Диман Георгиев охранява президента Първанов в Афганистан(в средата с черната бронежилетка)

Диман Георгиев охранява президента Първанов в Афганистан(в средата с черната бронежилетка)

Полковник Диман Георгиев от Национална служба „Военна полиция“ е освободен от служба по собствено желание. Днес му е била връчена заповедта на военния министър Георги Панайотов, въпреки, че е подписана още на 20 август. В случая съвсем не става дума за дисциплинарно уволнение, каквито интерпретации се появиха.

Още на 9 август тази година полк. Георгиев е подал рапорт до министъра договорът му за военна служба да бъде прекратен. Това научи Faktor.bg от свои източници в МО. Изключително любопитни са мотивите на полковник Диман Георгиев да се раздели с поста "началник отдел „Оперативна подготовка и бойна готовност“: „…несъгласие с действията на служба „Военна полиция“ и ръководството на МО по случая с навлизането на американски военнослужещи в частен обект край Чешнегирово…“

Припомняме, че малко след скандалното учение на американците ст. лейтенант Тодор Манчев бе един от наказаните за инцидента, а дни по-късно се самоуби в  базата край Ново село със служебния пистолет. В медиите изтече доклад на полковник Георгиев до военния министър и Военна прокуратурата, в който разкрива, че преди да посегне на живота си Манчев е бил подложен на тежък натиск  и психологически тормоз от началниците си да поеме вината, въпреки че проверка на Инспектората към МО е показала, че ст. лейтенантът е нямал никаква вина за навлизането на американците в частния обект. Вместо обективно разследване и разкриване на истинските виновници за инцидента в Чешнегирово и самоубийството на Тодор Манчев, временно изпълняващият от януари тази година шеф на „Военна полиция“ Ивайло Сотиров бе произведен с указ на президента Радев за награда в чин генерал и стана титуляр на важната служба.

Faktor.bg научи още, че вчера в разрез с Закона за класифицираната информация са иззети от военни прокурори хард дисковете от служебните компютри на полк. Диман Георгиев, във връзка със започнало досъдебно производство. Колеги на Георгиев коментират, че най-вероятно това е опит той да бъде сплашен и да замълчи за самоубийството на Манчев.