Полша може да съди прокурори и съдии от времето на комунистическия режим

Става дума за 7 магистрати, изпратили незаконно в затвора борци за демокрация

Управляващите в Полша искат да съдят седем съдии и прокурори от времето на комунистическия режим, вкарвали в затвора през 80-те години борци за демокрация. Това обяви полският министър на правосъдието Збигнев Жобро, който е и главен прокурор, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

По думите му трима съдии и четирима прокурори трябва да бъдат лишени от имунитет и да бъдат съдени за "съдебни престъпления", защото "незаконно са лишавали от свобода" протестиращи срещу военното положение и бившия режим. Жобро не посочи имената на набелязаните, само каза, че двама от съдиите доскоро са заседавали във Върховния съд.

Искът за подвеждане под отговорност на бившите магистрати, който е изготвен от специалната прокуратура към Института за национална памет (ИНП), е бил изпратен днес в наказателни съдилища. Ръководителят на разследващото звено към института Анджей Позорски каза, че това е най-мащабното разследване за арестите от периода на военното положение.

По данни на ИНП най-малко десет човека са били вкарани незаконно в затвора през 1981-1982 г. Сред тях са двама гимназисти, заловени, че драскат по стените лозунги против властта, а присъдите са имали негативно отражение върху живота им.