Полша попари мечтите на Салвини за мощен евроскептичен блок в ЕП заради добрите му отношения с Русия

. Надеждите на десните партии за формиране на мощен нов евроскептичен блок в Европейския парламент понесоха двоен удар в сряда, когато управляващата полска партия „Право и справедливост“ (ПиС) и британската „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж отхвърлиха вероятността да се присъединят към такова формирование, съобщава Reuters, цитирана от "Фокус".
Италианската „Лига“ беше един от най-големите победители на европейските избори миналия месец и нейният лидер Матео Салвини, който е и вицепремиер и вътрешен министър на Италия, искаше да събере европейските националистически фракции в 10-партиен Европейски Алианс на народите и нациите в новия парламент.
Ярослав Качински, лидерът на ПиС, изключи тази вероятност, като посочи за причина проруската позиция на Салвини, на френския „Национален сбор“, оглавяван от Марин льо Пен и германската „Алтернатива за Германия“.

„Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж, която спечели 29 от 72-те кресла на Великобритания в ЕП, също заяви, че няма да се присъедини към такава група, но без да посочва причини. Очаква се Обединеното кралство да излезе от ЕС на 31 октомври, но неговите евродепутати ще се присъединят към ЕП през юли и ще останат до излизането.
Изразявайки скептицизма си спрямо плановете на Салвини, Качински заяви пред полското частно Радио Wnet: „Що се отнася до господин Салвини, тук имаме проблем, защото той иска да създаде нова група с формации, които ние не можем да приемем.
„Тази група се нарича „Национален сбор“ и принадлежи на Марин льо Пен. Също така „Алтернатива за Германия“, поясни политикът. „Това е нещо, което не можем да приемем при никакви обстоятелства“.
Партията на льо Пен, германската “АзД” и „Лигата“ на Салвини имат добри отношения с Русия, позиция, която ПиС, потопена в традиционното полско недоверие към Кремъл, не споделя.
Полската фракция, която подкрепя традиционните католически ценности и съпротивата на това, което вижда като руски експанзионизъм в Украйна и другаде, спечели 26 от 51 полски кресла в ЕП.
Очаква се тя да остане в групата на Европейските консерватори и реформисти в събранието.
Салвини се надяваше, че общото желание на европейските евроскептични партии да оформят бъдещето на блока чрез връщане на повече правомощия на държавите-членки и налагане на допълнителни ограничения върху имиграцията, ще надделее над всички опасения за руската намеса.
Като цяло крайнодесните партии се справиха по-добре от очакваното на изборите за ЕС, особено в Германия и Холандия.
Миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан също дистанцира партията си от „Фидес“ от евроскептичната група на Салвини, докато се опитва да поправи напрегнатите връзки с основните партийни центрове на ЕС.
Началникът на администрацията на Орбан Гергели Гуляш заяви, че не вижда „много шансове за сътрудничество на партийно ниво или в съвместна парламентарна група“.
Орбан, изключен от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), неочаквано отказа спорни съдебни реформи в очевиден жест, целящ да успокои мейнстрийма в ЕС.