Полският посланик в Киев: Трагедията в Мариупол нямаше да се случи, ако Украйна по-рано беше получила HIMARS

Той е сигурен в победата на Украйна

По-ранното доставяне на ракетни системи HIMARS би позволило да се предотврати катастрофата в Мариупол - Украйна щеше да има средство за нанасяне на удари срещу вражеските групировки в района на града.  Такава позиция изрази посланикът на Полша в Киев - Бартош Чихоцки, в интервю за изданието Polska Times.

"Ние прекрасно разбираме, че ако HIMARS бяха стигнали до Украйна, мариуполската трагедия можеше да не се случи. Украинците просто стояха на 100 километра от този град, разделяше ги равнинна местност, не можеха да преместят фронтовата линия и бяха принудени да наблюдават трагедията на своите другари." — заявява Чихоцки.

Посланикът изразява увереност в победата на Украйна, ако западната помощ продължи. Сега въпросът е колко време ще е нужно за това, колко жертви ще бъдат дадени и какъв ще е мащабът на разрушенията.

"Ние трябва да се запитаме дали ще наблюдаваме как Украйна кърви и в крайна сметка побеждава, а после се възстановява с десетилетия, което също ще доведе до продължителна нестабилност край нашите граници. Или сега ще положим още повече усилия, ще ускорим тази победа и като резултат ще съкратим периода на възстановяване." — добавя Чихоцки. 

Той отбелязва, че досега нито една страна от НАТО не е получавала такава помощ, както Украйна, макар че тя не е членка на Алианса. Става дума за количеството на предоставената бойна техника и обучението на войниците.

Превод Faktor.bg