Северният магнитен полюс се мести рекордно бързо към Сибир

Това показват данни на американските Национални центрове за информация за околната среда

Магнитните полюси на Земята никога не са фиксирани на едно място, а се движат постоянно. Това движение обаче става все по-бързо, показват, данни на американските Национални центрове за информация за околната среда, цитирани от Phys.org.

На всеки няколко години те публикуват обновена информация за местоположението на северния магнитен полюс, която се използва от системите за навигация, за да подобряват своята прецизност. Обикновено тези обновления се правят веднъж на всеки пет години.

Този път обаче се налага обновяването да бъде направено година по-рано. Причината са "непланирани вариации", като се оказва, че северният магнитен полюс се мести все по-бързо, а това обърква и намалява прецизността на системите за навигация.

За пръв път местоположението на полюса е определено през 1831 г. в арктическата зона на Канада. От тогава до днес той се е изместил с около 2300 км. към Сибир. А през последните години скоростта на движение се увеличава все повече. През 2000 г. тя е само 15 км/ч, докато сега е 55 км/ч. Още през 2017 г. той вече е преминал международния меридиан, който определя смяната на деня.

Макар в наши дни GPS навигацията да е много разпространена, използването на традиционни системи за навигация все още е популярно. Магнитната навигация е и резервен метод в случай на проблем с GPS за самолети, кораби и дори военните.

Причина за изместването на полюса е засилена турбуленция във външните слоеве на Земята. Течният слой от горещи желязо и никел генерират електрическо поле, то се мени както се променя и метеорологичното време. На определен период полюсите се обръщат, коментира Даниел Латроп от Университета на Мериленд, който не е част от проучването.

Латроп допълва, че движението на полюсите и обръщането им е нормален процес и въпросът е не "дали", а "кога". Процесът не е бърз и отнема поне 1000 години, като не се е случвал от 780 000 години. Затова учените очакват той да започне скоро. Това може да доведе до объркване на някои прелетни птици, както и до повишаване на слънчевата радиация. Именно магнитното поле има важна роля в защитата от нея, а по време на смяната на полюсите то отслабва, като вече има такива индикации. Човечеството няма какво да направи, освен да се адаптира към промените, казват учените.