Попадна ли ЕС в капана на Кремъл?

Прибалтика, Полша и Швеция настояват за много по-сериозни икономически санкции към Русия

Владимир Путин

Владимир Путин

Европейският съюз все още не може да реши дали да наложи допълнителни санкции срещу Русия във връзка със случая Навални. Блогърът вече е зад решетките, условната му присъда се превърна в реална и в Европа се чудят какво да направят с всичко това.

Дейвид Макалистър, председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент изрази своето мнение. Той вярва, че Европа ще бъде единодушна по въпроса дали да наложи нови санкции на Руската федерация или не.

Какви ще бъдат ограниченията?

Най-вероятно на отделни физически лица ще бъдат блокирани сметките и ще бъдат ограничени да влизат в страни от Европейския съюз.

В същото време Прибалтика, Полша и Швеция се искат много строги икономически санкции, но Германия, Италия, Франция и Кипър „забавят" приемането на такова решение.

Брюксел вече се оплаква, че европейците се застъпват само за лични санкции и нищо повече.

Die Welt смята, че Европейският съюз е попаднал в капана на Путин, тъй като е много нерентабилно за европейските държави да прекратят сътрудничеството с Русия.

Например Западът трябва да разреши различни въпроси в Близкия Изток и Северна Африка, т.е. в Сирия и Либия.

Освен това руско-европейските отношения имат неизползван потенциал, казва Владимир Чижов, постоянен представител на Руската федерация в Европейския съюз. Ако отношенията се подобрят, то тогава сътрудничеството между двете страни ще бъде максимално взаимноизгодно.