Поради заплаха от фалит, "Левски" прие дарението на Пеевски

Има реална опасност "Левски" да влезе в процедура по несъстоятелност и затова ще приеме дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски от половин милион лева. То обаче няма да бъде достатъчно за спасяването на "синия" клуб, съобщи изпълнителният директор на клуба Павел Колев след заседание на Управителния съвет днес.

Малко по-рано укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков обяви намерението си да проведе "електронно гласуване" за определяне на новия собственик на "Левски". Той публикува анкета на страницата във Фейсбук, но голяма част от феновете отклониха офертата му, която смятат за унизителна.

В същото време "синята" общност се обедини около легендата на тима Наско Сираков и настоява той да получи акциите на отбора.

В началото на юли ще бъде свикано Общо събрание на "Левски", което ще реши бъдещето на тима.

Колев съобщи, че има интерес от чуждестранна фирма, която е готова да инвестира по 6 млн. евро на година през следващите три години.

"Това е офшорна компания и всичко, което успяхме да съберем за нея поставя меко казано под въпрос възможността "Левски" да се обвърже с подобна кампания", каза Колев.

Опасност от фалит

Павел Колев, който дойде в "Левски" с Божков, обясни, че до края на юли ще трябват към 3 милиона лева за оцеляването на клуба. Към момента тече мощна дарителска кампания сред феновете, но той е скептичен, че те са в състояние да издържат структура като "Левски", припомня Медиапул.бг.

Колев коментира, че ако не се намерят необходимите средства, клубът може да влезе в процедура по несъстоятелност.

"Спасението на "Левски" минава през много сериозно орязване на бюджета и набиране на приходи не само чрез дарения", каза той.

"Дължим заплати и за април. Не сме в състояние да погасим всички заплати към футболистите", добави Колев.

Той коментира, че "Левски" не се е молил на Пеевски за това дарение, но няма друг избор освен да го приеме въпреки съпротивата на феновете.

"Не сме поставяли условия кой да дарява и кой не. Има дарители, привърженици и на ЦСКА. Всеки дарява по своите възможности, разбира се. На нас условия никой не ни е поставял, ние нямаме задължение освен да похарчим парите прозрачно. Аз ще нося отговорността и ще понеса негативите, ако има такива. Най-добрият вариант е да дойдат тук хора, които да носят отговорността. Не мога да коментирам онлайн гласуването на Васил Божков", каза Колев.

"Най-важното са заплатите на футболистите. Правим всичко възможно да ги задържим, за да можем да реагираме при отваряне на трансферния прозорец. Имам информация, че трябва да постъпят нови дарения. Ще бъдете информирани така, както бяхте информирани вчера. Вчерашното съобщение имаше за цел да информира обществеността. Последните години са правени подобни дарения, просто не е било съобщавано. Смятаме, че е честно пред хората да знаят какви пари са постъпили в клуба", коментира той.