Порошенко и Волкър обсъдиха засилването на санкциите срещу Русия

Бившият украински президент настоява да бъдат изпратени в окупирания Донбас мироопазващи сили на ООН

снимка: news.bg

снимка: news.bg

Председателят на партията "Европейска солидарност" и бивш вече президент на Украйна Петро Порошенко се срещна със специалния представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър. Двамата са обсъдили засилването на санкциите срещу Руската федерация, съобщи пресслужбата на политическата сила, пише Гордон.

Порошенко е отбелязал, че са „преждевременни и неоснователни разговорите по време на срещата на върха на Г-7 във Франция да бъде поканена Русия да участва в срещите на страните от формата.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви на 21 август: " Връщането на окупирания Крим, прекратяването на военни действия в Донбас  и освобождаването на повече от 100 политически затворници и украински моряци, държани от Кремъл, ще бъде истински сериозен сигнал за света, че Русия е готова да заеме отново мястото си в дневния ред високата дипломация. "

А на 22 август  Зеленски призова председателя на Европейския съвет Доналд Туск да заеме решителна позиция  по повод невъзможността да се върне Руската федерация в Г-8, без да се сложи край на войната в Украйна. На 24 август Туск заяви, че поканата на срещата на Г-7 през 2020 г. е  по-добра от представителите на Украйна, а не на Путин. 

По време на разговорите с Волкър Порошенко също така е подчертал "важността от въвеждането на мироопазващ контингент на ООН в окупираната част на Донбас и продължаването на военно-техническото сътрудничество между Украйна и САЩ за прекратяване на руската агресия".

"По време на срещата е била отбелязана необходимостта от освобождаването на украинските заложници на Кремъл, по-специално  Роман Сущенко ,  Олег Сенцов и 24 пленени украински моряци . Събеседниците са обсъдили необходимостта от продължителен натиск върху Русия чрез по-нататъшно засилване на санкциите, по-специално "азовският пакет", се казва още в информацията.

Превод: Faktor.bg