Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Искаме България да се превърне в истински енергиен хъб

България ще бъде отворена за природен газ от Азербайджан, САЩ, Катар, Израел, заяви г-жа Мустафа

Н.Пр. Херо Мустафа

Н.Пр. Херо Мустафа

В първото си интервю за българска медия ("24 часа") посланичката на САЩ коментира предстоящата визита на премиера Бойко Борисов в САЩ и срещата му с американския президент Доналд Тръмп.

"Тази среща е прекрасна възможност да се отбележи силата на нашите отношения и да се издигне нашето партньорство на следващо ниво. Президентът Тръмп и премиерът Борисов ще обсъдят нашето стабилно и разрастващо се сътрудничество в областта на сигурността: всичко - от съвместните ни тренировки и учения до модернизацията на въоръжените сили и, разбира се, придобиването от България на изтребителите F-16. Те ще обсъдят начини за увеличаване на взаимната ни търговия и инвестиции, което включва и борбата с корупцията, както и стремежа на България да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. След посещението на помощник държавния секретар Кристофър Форд миналата събота в София президентът Тръмп и премиерът Борисов ще обсъдят енергийната сигурност на България, диверсификацията на енергийните източници, както и пристигането на експертна американска делегация, която да помогне за оценка на бъдещето на ядрената енергетика на България. Двамата ще обсъдят и желанието на България да се присъедини към програмата за безвизово пътуване до САЩ."

На въпрос може ли българският премиер да получи преференциално предложение за втечнен природен газ от САЩ за България, посланик Херо Мустафа посочва: "Очакваме да помогнем на България да се превърне в истински енергиен хъб. Правителството на Съединените щати ще работи с нашите български приятели и партньори, както и с други страни в региона, за да отвори път за втечнен природен газ до Балканите. Завършването на интерконектора Гърция - България до края на следващата година е част от това, както и изграждането на плаваща платформа за съхранение и регазификация в Александруполис, Гърция, а също и либерализирането на българския газов пазар. Изграждането на съоръжения за износ на газ за Румъния, Сърбия и други страни също е важно. Тези стъпки ще отворят България за природен газ от Азербайджан, САЩ, Катар, Израел - от всеки, който продава газ на най-ниска цена. Втечненият природен газ в много случаи е по-евтин от този по газопровод. И ще става още по-евтин, когато на пазара дойдат повече източници. Тази конкуренция ще намали разходите за българския потребител."

Нейно превъзходителство коментира и дали ще бъде засегната темата с руския шпионин у нас. "САЩ подкрепят България в защитата на нейния национален суверенитет. Не мисля, че президентът и премиерът ще обсъждат конкретни случаи, но със сигурност ще обсъждат начините, по които можем да продължим да работим заедно, за да защитим нашите страни от чуждестранно зловредно влияние.

Президентът и премиерът ще обсъдят многото начини, по които можем да координираме усилията си за укрепване на сигурността в региона и в частност в Черно море."