Текат последните часове Бенямин Нетаняху да състави правителство

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

В полунощ изтича срокът на Бенямин Нетаняху да предложи състав на ново коалиционно правителство или да остави в опозиция партията си Ликуд за първи път от 12 години, пише „ANews”, предава БГНЕС.

Засега няма признаци, че лидерът с най-дълъг управленски стаж в Израел ще може да преодолее политическата безизходица в страната. 71-годишният Нетаняху заема поста от 2009 г. и се бори за политическото си оцеляване след четири неубедителни изборни резултати от 2019 г. насам. Освен това срещу него има обвинения в корупция, които той отрича.

Ако до полунощ не успее Нетаняху да поднесе изненада с нов кабинет, президентът Реувен Ривлин може да възложи на друг член на парламента задачата за сформиране на коалиция. Очаква се това да бъде 57-годишният Яир Лапид, чиято центристка партия Йеш Атид спечели второто място след Ликуд на Нетаняху по време на парламентарните избори на 23 март.

Голяма част от политическата безизходица произтича от проблемите, които Нетаняху има с правосъдието, като някои бъдещи съюзници заявиха, че няма да служат при премиер, който е подсъдим.

Ако нов кандидат, избран от Ривлин, не успее да състави правителство в рамките на 28 дни, президентът може да поиска от парламента да се споразумее за кандидат в рамките на три седмици. Ако не успее, Израел ще отиде на нови избори.