Последният отцепник от ПГ на БСП: Исках да подкрепям предложения на управляващите, но Нинова ми забраняваше

Михаил Христов

Михаил Христов

„Аз не съм избран от гражданската квота на БСП за България. Решенията се взимат еднолично от малък кръг от хора, приближени до Корнелия Нинова. Това се промени през тези 3 години, в които съм депутат“. Това заяви поредният напуснал ПГ на БСП за България Михаил Христов.

„Това, което призовава БСП, си е нейна работа. Ние представяме българския народ и няма да напускаме парламента като независими. Не съм съгласен и не е логично БСП да е контрапункт на всички идеи, които предлагат управляващите. Имало е предложения, които съм искал да подкрепя, но не съм го правил заради политиката на парламентарната група. Аз не съм съгласен, че Драгомир Стойнев е изваден например от управлението на групата. В момента имам инициатива за 180 000 хиляди шофьори с увреждания", каза още Христов. 

Faktor.bg припомня, че на 28-и октомври Михаил Христов официално напусна парламентарната група на БСП за България. На 29-и септември шестима депутати също станаха независими след преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на "столетницата". Това бяха Димитър Стоянов, Николай Иванов, Валери Жаблянов, Красимир Янков, Лало Кирилов и Георги Андреев. Всички, без Жаблянов, се отричат освен от червената група в Народното събрание, и от членството си в БСП.

През 2018 г. социалистите изключиха от парламентарната си група лидера на Българския земеделски народен съюз „Александър Стамболийски“ Спас Панчев, като го обвиниха, че работи с ГЕРБ и се готви да участва самостоятелно на местните избори. Тази година Александър Паунов от ПГ "БСП за България" също беше изключен заради контакти с олигарха Васил Божков. Миналата седмица пък от парламентарната група на социалистите се отрече Чавдар Велинов от Плевен. Така парламентарната група на БСП за България се стопи с 10 души.