Посланик Макаров: Най-накрая политическият диалог между Русия и България получи устойчива динамика

руският посланик Анатолий Макаров

руският посланик Анатолий Макаров

Политическият диалог между Русия и България най-накрая получи устойчива динамика. Това каза посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров в интервю за „Фокус“ и ТАСС по случай 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия.

Според него двете страни напоследък са успели да сложат край на продължилата 10 години пауза в контактите на най-високо равнище: през март руският министър-председател Дмитрий Медведев беше на официално посещение в София, а президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посетиха Русия в рамките на година и половина.

Посланикът допълни, че редовно се провеждат срещи на парламентарните групи за приятелство, българските делегации участват в организирани в Русия форуми и в икономическата област също се наблюдава положителна тенденция с възстановяването на нормалния режим на работа на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, чието следващо заседание е в подготовка за септември.

„Ренесансът и на междурегионалното сътрудничество е ясно видим - през последните две години руско-българският форум за побратимени градове вече се проведе три пъти. Кметовете на градовете и селата общуват помежду си, намират общи теми, подписват нови споразумения за сътрудничество. Това е стимул за обмена на творчески екипи, културни, спортни и бизнес делегации. Между другото, през септември се планира да се състои във Варна и Бургас фестивал „Седмица на Северен Кавказ” – на него ще се проведе предприемачески форум, изложба на народни занаяти и концерти на национални ансамбли. Като цяло културната сфера традиционно се характеризира с голям брой събития, които се провеждат не само в София, но и в цялата страна. През април, например, известният руски изпълнител Григорий Лепс свири тук, през юни Кубанският казашки хор и Филип Киркоров направиха турнета в редица български градове. Посетих някои концерти и видях топлината на българската публика към нашите артисти. Съществуват добри перспективи за засилване на сътрудничеството между музеите. В края на май се откри изложбата „Мечът на хан Кубрат. Дните на Ермитажа в София“, в която бяха представени два много ценни експоната – мечът и пръстенът на хан Кубрат, когото нашите български приятели особено почитат. Динамично се развиват връзките в областта на спорта. Миналата година министърът на спорта на Русия Павел Колобков посети България, като тази година работим за организация на визита на неговия български колега Красен Кралев в Русия. Според мен потенциалът в тази област на сътрудничество далеч не е изчерпан и ще продължим да увеличаваме взаимодействието както чрез междуведомствената комуникация, така и на ниво контакти между експерти и спортисти“, каза посланикът на Русия в България. 

Анатолий Макаров уточни, че резултатите от туристическия сезон ще бъдат обобщени на по-късен етап. Той изрази надежда преговорите за енергийните проекти да продължат и да бъде завършена в интерес на двете страни започналата по тях работа. Според него между двете държави най-важното е да се поддържа дух на конструктивно сътрудничество, като се вземат предвид националните интереси и взаимното уважение, а Русия е отворена за задълбочаване и разширяване на многостранното сътрудничество с България.