Поставят паметна плоча на композитора на "Върви, народе възродени" в Ловеч

Барелефът на хуманиста Панайот Пипков ще бъде изработен от скулптора Спас Дочев

Панайот Пипков

Панайот Пипков

Изграждането и вписването в регистъра "Военни паметници" на паметна плоча на Панайот Пипков е одобрено на заседание от областната комисия "Военни паметници".

Предложението за поставяне в центъра на Ловеч на барелеф на композитора на химна "Върви, народе възродени" заедно с идейно-художествения проект е представил председателят на сдружение "Пипкови и Ловеч" д-р Радослав Цанков.

Барелефът ще бъде изработен от скулптора Спас Дочев. За поставянето му общинският съвет в Ловеч е дал съгласие с решение от март м.г.

Панайот Пипков се установява в Ловеч през есента на 1900 г., където в тогавашното училище "Йосиф І" написва музиката на химна на българската просвета. През лятото на 1904 г. той преминава на военна служба като капелмайстор на професионалния военен духов оркестър на 34-ти пехотен троянски полк. Създава марша на полка - хоровата творба "Напред в бой". По време на Балканските войни е капелмайстор на два от резервните полкове. Автор е на много военни химни. Пенсионира се като военнослужещ.
Композиторът е почетен гражданин на Ловеч.