Потвърден е първият случай на дете с острия хепатит у нас

Няма случаи на маймунска шарка в България, но е много вероятно да се появят

Проба при дете на 4 години у нас отговаря на критериите за острия хепатит, докладван от десетки страни. Това обяви по NOVA NEWS директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„От изследваните четири съмнителни проби на новия хепатит има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване. Симптомите на детето отговарят на описанието. Пациентът се чувства добре и предполагам вече е изписан”, уточни тя. Детето е било хоспитализирано първо в Дупница, а след това - преместено за диагностично уточняване в Инфекциозна болница в София. 

Маймунската шарка

Относно маймунската шарка тя бе категорична, че няма засечени случаи у нас, но е много вероятно да се появят. "Това е заболяване, което го е имало в Западна и Централна Африка и спорадично е пренасяно в Европа. Новото е, че има нещо като епидемичен взрив", разясни медикът. 

По думите ѝ по света има над 80 случая, както и 50 съмнителни. "Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като се спукат, остават ранички", обясни тя. И допълни, че заразата може да се предаде и чрез телесна течност или бельо.

COVID-19

За Омикрон проф. Христова обясни, че петият подвариант води до увеличение на случаите с 12-13%. Според нея вероятно през есента ще има увеличение в броя на случаите, но само при поява на нов подвариант.