Повдигат две обвинения за нахлуването в Спешния център в Самоков

Двамата задържани за агресията срещу лекари в Самоков признават вината си и искат споразумение, заяви за БНТ техният адвокат. Двамата обаче ще бъдат задържани за 72 часа и ще се иска постоянен арест от Районния съд

Според източници на "По света и у нас" нападният лекар е с лека телесна повреда и му е препоръчано домашно лечение. На двамата задържани ще бъде повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения. Законът предвижда наказание до три години затвор. Прокурор Ваня Панева заяви пред БНТ, че на двамата ще бъдат оцветени и за хулиганство с особена дързост, за което се предвижда наказание затвор до 5 години.

По случая са образувани и две досъдебни производства. Едното е за действията на роднините на починалия мъж, които са нападнали медиците в центъра. Другото е за лекарска грешка във връзка със смъртта на 53-годишния мъж, който в късния следобед вчера е закаран в тежко състояние в Спешното, реанимиран е, но е починал. Записите от видеонаблюдението в Спешния център също са част от разследването на случая.

Смъртта на мъжа се разследва от Окръжна прокуратура-София. Вече са иззети всички документи за действията на лекарите и медицинския персонал от приемането на мъжа до момента на леталния изход. А разследването за нападение над лекаря се води от Районна прокуратура – Самоков.