Ловчанският митрополит Гавриил скандализира с поредното си тайно служение в Руската Църква в Украйна

снимка: doxologiainfonews.com

снимка: doxologiainfonews.com

Ловчанският Митрополит Гавриил отново скандализира Българската Патриаршия с осъществено свое поредно тайно посещение в Руската Църква в Украйна, което се е случило на 15 и 16 май 2021., пише сайтът doxologiainfonews.com.

Митрополит Гавриил е посетил Мгарския Спасо-Преображенски мъжки Монастир, който се намира в близост до град Лубни, Полтавска област в Украйна.

Според информацията на РПЦвУ, Митрополит Гавриил е предал благословението на Негово Блаженство Българския Патриарх г-н г-н Неофит на всички вярващи от Руската Църква в Украйна.

Митрополит Гавриил е съслужил с Руския Митрополит в Полтава и Миргород Филип и с Руския Митрополит в Киев Онуфрий.

„Негово Блаженство Българският Патриарх Неофит ми благослови радостно да дойда и да съслужа в Литургията. Искам да ви поздравя, скъпи Владико, от името на духовенството и вярващите в нашата Епархия (Ловчанска – Бел. Doxologia INFONEWS), които в това време изпитват специална любов към вашата Света Църква. Защото вашата Църква е във време на изпитание, във време на гонение, но с Божията помощ вие израствате духовно. Вземаме за пример вярята на духовенството и украинския народ. Има само една Църква и тази Православна Църква в Украйна се представлява от Украинската Православна Църква, която се ръководи от Митрополит Онуфрий. Божията Благодат се дава само там, където се спазват Каноните и Догматите. Ако не ги спазваме, можем да дойдем, можем да служим, но Благодат няма да получим. Господ е с вас!“ – гласи одиозното изказване на Ловчанския Митрополит Гавриил.

Първо, информацията за тайното посещение на Митрополит Гавриил за пореден път се прикрива от обществото в България, като не се отразява нито на уебсайта на Българската Патриаршия, нито на уебсайта на Ловчанска Митрополия.

Второ, от Doxologia INFONEWS питаме, наистина ли Патриарх Неофит е благословил и е изпратил Ловчанския Митрополит Гавриил в Украйна да съслужи с Руския Митрополит в Полтава и Миргород Филип и с Руския Митрополит в Киев Онуфрий, защото ако това е вярно – то това е поредният удар срещу Българската Патриаршия и нейния сринат до основи авторитет в Православния свят.

Трето, кой дава право на Ловчанския Митрополит да заявява от името на вярващите в неговата Епархия и по принцип в България, че те подкрепяли Руската Църква в Украйна, която всъщност развива религиозна дейност на територията на Украинската Държава в пълно противоречие със Свещените Канони. Всички Епископи на РПЦвУ са некаконични по отношение на тяхното служение и по отношение на пребиваването им в Украйна. Досега, никоя поместна църква, която има неутрална позиция или която не е изявила позиция относно украинската автокефалия, не е дръзвала и то няколко пъти, демонстративно и най-безочочливо да показва подкрепа за Руската Църква в Украйна. Това се забелязва само от Българската Патриаршия, която уж имала неутрална позиция.

Това не е първо, не е второ, не е трето грубо нарушение на Устава на БПЦ от страна на Гавриил Ловчански. Неговото поведение вече представлява РЕЦИДИВ.

Поради това, от Doxologia INFONEWS призоваваме Свещения Синод на Българската Патриаршия да се събере в най-скоро време и да наложи строго канонично наказание на Ловчанския Митрополит Гавриил. В противен случай бездействието на Свещения Синод по отношение поведението на Митрополит Гавриил ще доведе единствено и само до задълбочаване на изолацията на Българската Църква в Православния свят и до нейното орезиляване в очите на вярващите в България и по света.

Тук задаваме въпрос към Архиереите на БПЦ. За вас кое е по-важно: интересите на Москва, или интересите на Светото Православие, и в частност на Българската Патриаршия?

Припомняме, че единствената канонична автокефална поместна православна църква в Украйна е Православната Църква на Украйна с Предстоятел Негово Блаженство Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний. Който не зачита този каноничен факт, той не зачита нито Свещените Канони, нито реда в Църквата, нито вековната традиция на Църквата – следователно и Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Църква – Православната Църква.