Правната комисия в НС прие на първо четене законопроекта за извънредното положение

"За" гласуваха 15 народни представители, седем ''въздържали се'', против нямаше

Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие единодушно на първо четене законопроекта за мерките по време на извънредното положение, които бяха гласувани в пленарна зала на 13-и март.

В подкрепа на предложението гласуваха 15 народни представители, седем гласуваха ''въздържали се''. Гласували против нямаше.

Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение.

Със законопроекта се въвеждат девет противоепидемични мерки. Сред тях са забраната на посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Неупоменатите дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия, забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма. Сред предложените мерки са и българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително да сключват медицински застраховки.

,,Приемайки Закон за мерките за извънредното положение, ние трябва да защитим живота и здравето на гражданите и да минимизираме негативните последици'', коментира в залата зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

,,За нас е важно да направим текста такъв, че той да може да се прилага правилно и той да не предизвиква въпроси. Да, ще обсъдим всички предложения, предоставени от народните представители, включително и от изпълнителната власт. Стана ясно, че продължават да работят експертите от изпълнителната власт. Да, трябва да бързаме, но не и за сметка на качеството. Разбира се, че трябва да бързаме в частта да се предприемат много спешни мерки за налагане на карантина, на изолация, за да не се стига до разпространението на тази зараза. ГЕРБ ще подкрепи всички разумни предложения, както подкрепи законопроекта, който беше изработен от изпълнителната власт", допълни той.

,,Ние трябва да си дадем ясната сметка, че носим много сериозна отговорност. Тя трябва да бъде насочена в няколко посоки. Приемайки такъв тип законодателство, ние наистина трябва да се постараем на първо място да защитим живота и здравето на гражданите, на второ място да създадем такива условия, че да минимизираме негативните последици, защото държавата ще продължи да съществува. Да, има необходимост от изменение и допълнение на това, което е внесено'', обясни още Ципов. (Новини.бг)