Има ли съмнителни химикали при пречистването на питейната вода за София?

Прокуратурата проверява за документна измама

Прокуратурата започна разследване на обществената поръчка за пречистване на водата в столицата. Поръчката е на „Софийска вода“ към доставчик на препарат за пречистване и е на стойност близо 1,2 млн. лв.

Разследващите проверяват за документна измама. Поръчката е за препарата за пречистване „Луброфлог 19“. От август насам той се излива в пречиствателните станции на язовир „Искър“, за да събира замърсяванията в малки парцалчета. Филтрите ги задържат, а чистата вода преминава във ВИК-мрежата, предаде БТВ.

Бившият доставчик по пречистването на София и експерти от БАН Симеон Славчев обаче сигнализират на доскорошния общински съветник Симеон Славчев, че химикалът е скъп и съмнителен, избран без регистрация за безопасност, с неверни документи. През есента той сезира Софийската районна прокуратура.

„В момента не знаем как се пречиства водата на София. От огромен обществен интерес е, защото водата е част от националната сигурност на страната, още повече, че питейната вода на София се ползва от милиони хора“, каза Славчев.

От концесионера „Софийска вода“ твърдят, че продуктът е качествен и се изтъква фактът, че фирми вече безуспешно са обжалвали поръчката пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

„Аз съм наясно, но не искам да коментирам нещо, което всички държавни органи, съответно и съд се е произнесъл. За мен лично това е една търговска война и просто много ми е неприятно, че замесват в това отношение и възложителя „Софийска вода“, заяви директорът на „Софийска вода“ Васил Тренев.

Славчев и експерти обаче изследват неофициални проби от химикала в две лаборатории и стигат до съмнения, че продуктът съдържа органични вещества над допустимото по изискванията за безопасност. „Софийска вода“ е принудена да изпрати свои проби от продукта за изследване във виенска акредитирана лаборатория. Заключението в протокол от там е, че няма вредни примеси, но и, че изследваните проби отговарят на съединението ПАК, тип 1 – т.е. Полиалуминиев хлорид.

„Тук имаме първо подмяна на документи, написване на документи с невярно съдържание от една страна, а от друга страна имаме подмяна на продукта, т.е. декларираният продукт, който е предмет на обществената поръчка не е този, който „Софийска вода“ влага в питейната вода на София“, заяви още Славчев.

Преди да бъдат изпратени пробите до Виена, те са взети и запечатани в присъствието на екип на регионалната здравна инспекция. Питаме ги какво всъщност е изпратено за анализ.

„Ние разполагаме с декларация от фирмата производител, че алуминиев хлорид хидроксид сулфат е химичното наименование на продукта, докато второто наименование е търговското му наименование и става въпрос за един и същи продукт“, уточни д-р Марияна Граматикова, нач. Отдел „Трудова медицина“ при РЗИ – София.

Химикът Петя Георгиева обаче не е на това мнение. По думите ѝ имат различен състав. Сигналите срещу поръчката за пречистване не спират тук - новият продукт е приет с невярно здравно становище, без да има сертификат за безопасност по европейски регламент за химикалите, твърди Славчев.

От фирмата-доставчик обясняват, че са си създали регистрация, след като са избрани. „Нашето се казва „Луброфлог 19“, на другата фирма се казва по друг начин. Предната фирма е отстранена на база на опитите, които се направеха в „Софийска вода“, заяви Цветан Цветков, директор на фирмата-доставчик.

Как обаче е била отстранена старата фирма, чиито химикал е ползван пет години до лятото? Според Славчев това е станало с манипулиран лабораторен тест. При смесване в чаша вода от язовир „Искър“, новият продукт е обособил замърсяванията в големи парцалчета. Във втора чаша с вода от язовира – старият продукт е образувал по-малки. През специална хартия, имитираща пречиствателните филтри, флокулите на новия продукт не са преминали заедно с водата, а част от тези на стария продукт са преминали. В резултат „Софийска вода“ решава, че новият пречиства по-добре и избира него.

Измамата, според Славчев и експерти на отпадналата фирма, е във филтърната хартия, която била с по-широки пори, неподходяща при тестове за питейни води.

От регионалната здравна инспекция успокояват гражданите, че водата от чешмата е безопасна за пиене. На база на изнесеното от Симеон Славчев обаче, прокуратурата е видяла данни за престъплението документна измама при избора на продукта за пречистване. Той е утвърден с договор на „Софийска вода“ и струва над 1 млн. лв. от парите на софиянци. Делото е в начален етап все още срещу неизвестен извършител.