Преди 110 години българинът Радул Милков извършва първия боен полет в Европа

Самолет „Албатрос”, с който поручиците Радул Милков (седнал в аероплана) и Продан Таракчиев извършват първи боен полет над Одрин (lostbulgaria.com)

Самолет „Албатрос”, с който поручиците Радул Милков (седнал в аероплана) и Продан Таракчиев извършват първи боен полет над Одрин (lostbulgaria.com)

Морският нос „Милков” на Земя Греъм в Антарктика носи името на българина Радул Милков, а причината за това международно признание се случва на 16 октомври 1912 година.

По време на Балканската война, българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин. На 16 октомври 1912 г. Радул Милков извършва заедно с наблюдателя Продан Таракчиев първия боен полет в историята на българската авиация, който по-късно предизвиква големи спорове. В дневника за бойните действия на Аеропланното отделение това знаменателно събитие е отразено съвсем кратко, заедно с други данни за проведената дейност през деня:

"Полет на един апарат Албатрос до Одрин и обратно, пилотиран от поручик Милков с пасажер поручик Таракчиев. ... При кацането на апарата се счупи шасито."

В спомените на двамата първи бойни летци, писани десетки години по-късно, се твърди и, че това е първия боен полет в историята на световната авиация и че тогава е извършено първото бомбардиране, но по-късно са опровергани.

Историческата истина, потвърдена от многобройни документи е, че първият боен полет на българската авиация, изпълнен на 16 октомври 1912 г. от Милков и Таракчиев, е разузнавателен. Първото бомбардиране на противников обект от български самолет е извършено на 17 ноември 1912 г. от италианския доброволец Джовани Сабели (пилот) и майор Васил Златаров (наблюдател), командир на Въздухоплавателния парк, със самолет Блерио XI.

Самолетът, с който е извършен полета на 16 октомври 1912 г., е бил Албатрос F-2. Това е модифицирана версия на френския двуплощник Фарман (затова буквата F) с гондола за екипажа и редови двигател Аргус вместо оригиналния ротационен двигател.