Председатели на РИК: Отчитането на изборните резултати може да се забави с 48 часа

„Във Варна има регистрирани около 430 кандидати. Около 1300 записа ще трябва да бъдат направени само в квадратчетата за преференциите. Това е за една секция. Ако направим сметка за колко време операторът ще въведе тези данни, дори за секунда да поглежда и да въвежда, това означава повече от 15 минути само въвеждане на преференциите от един протокол“. Това каза в предаването "12+3" на БНР Велин Жеков, председател на РИК във Варна, по повод трудностите, които ще възникнат при попълване на документите на парламентарните избори. Около час - час и половина ще отнема попълването на един протокол от изборите. 

Жеков подчерта, че протоколът е два пъти по-голям като обем страници и четири пъти по-голям като обем данни. Според него на места е възможно да отнеме повече от 48 часа отчитането на изборните резултати. 

"Приемането на изборните протоколи ще продължи много часове", предупреди в предаването "Нещо повече" и Мария Георгиева, председател на 24 РИК, София. 

По-големият брой на регистрираните политически формации и повечето кандидати в листите ще увеличи значително данните, които ще трябва да се обработват и проверяват от комисиите, акцентира тя и уточни, че се вземат всички мерки, за да бъде добре организиран изборният процес.

Георгиева посочи, че въпреки предупрежденията от членове на регионални комисии и внесени в ЦИК предложения за изменение на избирателния протокол, те не са приети и протоколите вече са отпечатани:

"Нашето предложение беше протоколът да бъде по друг начин структуриран, като отпаднат някои от т.нар. контроли, които затрудняват СИК-овете при въвеждането на протоколите. Притеснява ни обърнатият ред в точките, което означава, че по-надолу в протокола ще трябва да се попълни информация, а след това да се връщат нагоре за попълване на по-горни точки". 

По думите ѝ основното притеснение за изборите на 4 април е, че много хора ще бъдат затворени на едно място при предаването на протоколите:
"Другото притеснение е свързано с назначаването на съставите на т.нар. втори тип подвижни секции за Covid".