Председателят на Върховната Рада: В Украйна има само един народ

Ние ще положи максимални усилия, за да консолидира украинското общество, каза още Разумков

Председателят на Върховната Рада Дмитрий Разумков, коментирайки думите на Вячеслав Володин, че национализмът и репресиите на Киев срещу малките народи могат да доведат до разпадането на страната, заяви, че в Украйна няма нито малки, нито големи народи, а само един – украинският, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Бих искал да отбележа, че в Украйна няма нито малки, нито средни, нито големи народи, а в Украйна има украински народ. Да, той е многонационален, може да говори на различни езици. Но това е единен народ, единна страна. И искам да уверя всички – ако някой се надява, че ще се откъсне, че още някои територии ще се отделят, това са само мечти“, заяви Разумков.

По неговите думи, Върховната Рада ще положи максимални усилия, за да консолидира украинското общество „около тези, които ще ни обединят“.

„Това е труден път, днес всички слоеве на населението, всички органи на властта трябва да се концентрират именно върху това“, заключи председателят на Радата.

По-рано Володин, в коментар за действията на делегацията на Киев на форума на ООН в Женева, която осуети изказването на депутата от руската Дума Руслана Балбек, представляваща кримските татари, заяви, че подобни действия свидетелстват за нетърпимостта на Украйна към малките народи, което може да доведе до излизане от състава на страната на редица региони.

Няколко европейски страни, включително Унгария и Румъния, активно критикуват украинския Закон за образованието, който ощетява правата на националните малцинства. Освен това през месец юли в Украйна влезе в сила Законът „За обезпечаване на функционирането на украинския език като държавен“, предвиждащ изключителното му използване в почти всички сфери на живота.