Преговорите по тема "Финанси" стартираха - вижте какво предлагат партиите (Видео)

Днес е последният ден от преговорите между четирите политически формации, които се очаква да съставят следващото редовно правителство. По идея на спечелилите най-много гласове на третия за годината вот за парламент "Продължаваме промяната" първо се водят преговори по политиките, които следва да изпълнява бъдещият кабинет, а едва след това, когато се уточнят всички детайли ще бъде подписано коалиционно споразумение и ще се говори по конкретните имена за постовете в кабинета.

"Демократична България"

Икономистът Георги Ганев заяви, че ДБ има много общи виждания за финансите с тези на "Има такъв народ". Той отбеляза, че бюджетът трябва да се стреми към балансиране, а харченето на БВП през него не трябва да надхвърля засега 40% като стремежът е да спадне до една трета. Посочи, че не всичко, което се прави в Европа е добро и за България и освен това напомни, че в рамките на континента има доста различни практики.

Обединението е против вдигането на данъци и осигуровки и предлага 500 лв. месечен необлагаем минимум, което е изчислено, че ще струва 1 млрд. лв. годишно на бюджета.

Увеличаването на задължителния праг по ДДС до 85 хил. евро трябва да стане едновременно с повишаване на капацитета за проверки на НАП и Комисията за защита на конкуренцията за проверка на свързани лица. Ганев обясни, че причината е да не се стигне до създаването са множество дружества с цел да се избегне регистрацията.

Влизането в еврозоната е основен приоритет за "Демократична България" като също се настоява за информационна кампания, която да адресира различните типове аргументи срещу приемането на еврото.

"Има такъв народ"

Любомир Каримански, който в последното Народно събрание оглавяваше бюджетната комисия, обяви, че настоява "дефинитивно да се запише" в коалиционното споразумение, че партията настоява 1 г. преди приемане на еврото в България да има разяснителна кампания. Той посочи, че тя трябва да е съобразена с възрастовите особености на хората, а не да е една за всички.

Освен това трябва да се запише, че курсът, по който ще стане приемането на еврото, ще е в съотношението, при което в момента левът е фиксиран за него. Целта е да не се допуска възможност да се обсъждат изобщо други нива, подчерта той.

Партията настоява и през бюджета да не се разпределят повече от 40% от БВП - каквото е записано и в Закона за публичните финанси.

За "Има такъв народ" бюджетът трябва постепенно да се балансира и затова партията предлага бюджетният дефицит за 2022 г. да е максимум 3-3.5%, а в рамките на мандата на следващото правителство да се сведе до 1.5%.

Партията предлага още излишъците в бюджетите да се разпределят не с решения на правителството, каквато практика бе наложена от кабинетите на ГЕРБ досега, а с решение на Народното събрание. Друго предложение е да се интегрира работата на приходните агенции, за да може по-лесно да се координират. Деляна Иванова от партията обяви и че е важно да се подобри работата на НАП като не само се подобрява събираемостта на данъците, но и да се ускори срокът на проверките и да се уеднакви практиката на проверяване.

БСП

От името на партията Румен Гечев призова още следващата година Българи яда заложи подобно на други европейски страни на по-голям дефицит в бюджета като използва парите да плати повече социални помощи и такива за бизнеса в условията на продължаваща пандемия. Посочи, че не би трябвало да е проблем 4-5% дефицит.

Партията предлага още ДДС да падне на 9% за лекарствата и стоките от първа необходимост, което би струвало 300 млн. лв. на бюджета.

В БСП настояват минималната работна заплата още догодина да се увеличи до поне 700 лв., а след това да е около 50% от средната заплата за предходната година. Предлага се още въвеждането на семейно подоходно облагане като за всяко дете се предвиди помощ от 550 лв. до навършването на пълнолетие.

Да се увеличат вноските за пенсия, за да се укрепи пенсионната система като още от догодина максималният осигурителен доход да се вдигне поне на 3400-3500 лв. при 3 хил. лв. в момента, обясни Румен Гечев.