Премениха пикаещото момче в Брюксел в одежди на Джон Бул, символ на Великобритания

Пикаещото момченце, или Манекен Пис, беше облечено днес като Джон Бул, измислен персонаж - символ на Великобритания. Това се случва за втори път в историята. За пръв път Манекен Пис влезе в дрехите на Джон Бул на 24 април 1972 г., когато Великобритания се присъедини към Европейската общност.

Сега, 48 години по-късно, Брюксел и нейният символ отдават почит на напускащия Съюза остров. Брекзит трябва да стане факт на 31 януари 2019 г. след почти три години на сложни преговори и съмнения относно целесъобразността му.

Манекен Пис е най-известният символ на белгийската столица. Миниатюрната фигурка се намира недалеч от площад Гран Плас. Днешния си вид статуята придобива през 1619 г. Тя многократно е крадена, включително по време на Наполеоновите войни /1803-1815 г./.

През последните години Манекен Пис често сменя своите костюми. Това се прави, за да се почетат важни дати и събития. В центъра на Брюксел пикаещото момченце има свой собствен музей, в който са изложени негови "костюми" по всякакви поводи. На видно място е разположено и момченцето в българска носия.