Премиерът Борисов награден в Ловеч с църковен орден за заслуги към църквата

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Ловеч на 28 септември сутринта, за да му бъде връчен църковен орден.

Пред новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" той беше посрещнат лично от кмета Корнелия Маринова, от други официални лица и радушно приветстван  от граждани. Премиерът беше придружен от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

След това Ловчанският митрополит Гавриил връчи на премиера ордена на светите Новоселски мъченици, като му благодари за финансовата помощ по изграждане на храма и изографисването му. „Благодаря и за правителственото решение да не се затварят храмове у нас по време на големите християнски празници през пролетта и ние нямахме нито един заразен. Това е едно от многото основанията за ордена“, каза още владиката. 

Решението за ордена е от 16 март 2020 година, но поради пандемията връчването стана днес.

„Благодаря на вас за ордена, радвам се за новата катедрала, преди нямаше такава катедрала, тя е може би една от най-добре изрисувание у нас. Да ти е драго да влезеш и да се радваш, не само на църквата, но и на изкуството на художниците“, каза Бойко Борисов, който получи и подарък икона.

Изографисването на храма се извършва от университетски преподаватели от Велико Търново и студенти,, начело с проф. д-р Владимир Аврамов.

След това официалните лица посетиха първото у нас частно основно училище  „Свети Седмочисленици“. По пътя дотам кметът Корнелия Маринова разказа на премиера какви ремонти са извършени в Ловеч и че сега започва ремонт на пл.“ Свобода“ до храма. 
През целия маршрут гостите бяха приветствани от групи граждани. На журналистически въпрос за новата партия на Цветан Цветанов, премиерът отговори шеговито: „Ние сме като едно семейство, което след 20 години брак се е развело. При мен останаха децата“.

След това премиерът посети предприятието „Велга“ и печатница „Дъга“.

Припомняме, че на 21 септември т.г., министър-председателят Бойко Борисов беше край Ловеч на строежа  АМ „Хемус“.