Тръмп на стохиляден митинг в Ахмедабад обеща „най-страховитото военно оборудване на планетата“

Нарендра Моди и Доналд Тръмп

Нарендра Моди и Доналд Тръмп

Доналд Тръмп бе приветстван от повече от 100 хиляди индийци при откриването на най-големия стадион за крикет в света в понеделник, където американският президент обеща „невероятна търговска сделка“ и „най-страховитото военно оборудване на планетата“ в най-големия си митинг в чужбина, съобщава Reuters, цитирана от Агенция "Фокус". 

Индийците носеха картонени маски на Тръмп и шапки „Намасте Тръмп“, за да приветстват президента на САЩ на огромния нов стадион „Мотера“ в собствената политическа родина на премиера Нарендра Моди, западния град Ахмедабад. 

Моди, националист, спечелил преизбиране миналата година и насочил твърдо страната си към десни политики, които неговите критици определят като авторитарни и етнически разделителни, възхвали отношенията си с Тръмп като доказателство за собствения си глобален статус, отбелязва британската агенция. 

Моди прегърна Тръмп след слизането му от „Еър форс уан“ заедно със съпругата му – Мелания. Преди пристигането на американския лидер, индийският премиер написа в „Туитър“ стара местна поговорка: „Гостът е Бог“. 

Народните танцьори, носещи цветни чадъри, танцуваха покрай червения килим, докато барабанисти, тромпетисти и други музиканти свириха на летището, за да приветстват американския държавен глава и неговата делегация. 

Надеждите, че двете най-големи демокрации в света биха могли да договорят споразумение за „изграждане на доверие“ навреме за пристигането на Тръмп през последните дни избледняха, тъй като различията във връзка със селското стопанство, медицинските изделия, дигиталната търговия и предложените нови тарифи се засилиха, твърдят бизнес групите. 

Опасенията в САЩ, които доведоха миналата година до спиране на безмитния достъп на Индия за около 5,6 милиарда долара износ в рамките на Генерализираната система от преференции от ерата от 70-те години, все още остават, твърдят представители на САЩ. 

Но Моди, който е изградил лично споразумение с Тръмп, премахна пречките пред посещението на президента на САЩ, въпреки че перспективите за дори ограничена търговска сделка бяха малки. 

Маршрутът на кавалкадата, докато се промъкваше през града, беше претъпкан от десетки хиляди любопитни зрители, желаещи да видят Тръмп, Мелания и Моди. 

Двамата лидери украсиха заедно образ на героя на индийската независимост Махатма Ганди, когато спряха за кратко в бившия му дом Сабармати Ашрам. 

На стадиона много хора носеха персонализирани бели шапки с надпис „Намасте (поздрави) Тръмп“, докато работниците раздадоха хиляди картонени маски на президента на САЩ. 

Митингът ще бъде по-голяма версия на митинга "Howdy Modi", на който Тръмп и Моди заедно се появиха в Хюстън пред весела тълпа от 50 000 индийски американци миналата година, където Тръмп оприличи Моди на Елвис Пресли заради неговото силно излъчване. 

Неговият антураж включва дъщеря му Иванка и нейния съпруг и съветник на държавния глава Джаред Къшнър, освен членове на кабинета му, включително министърът на търговията Уилбър Рос. 

Тръмп, който се стреми към преизбиране през ноември, рутинно получава най-голямата аудитория от всеки кандидат в президентската надпревара в САЩ, варираща до 20 000 или повече, и той открито се възхити на способността на Моди да получи по-голяма тълпа от него. 

Много пътища бяха блокирани в Ахмедабад, магазините бяха затворени и полицията беше разположена на покривите и балконите. Ученици се качваха на автобуси, пътуващи за стадиона, викайки „Обичаме Тръмп“. Други носеха индийски знамена. 

„Аз съм тук от 7 часа сутринта. Не знам колко съм раздал“, заяви Дурвин Праджапати, 19-годишен доброволец, който стоеше на входа на стадиона с кутия с две хиляди маски на Тръмп. „Харесваме Тръмп: той е добър за бизнеса“. 

От Ахмедабад той се отправя към Агра за посещение по залез на емблематичния мавзолей Тадж Махал, преди да се приземи в Ню Делхи за среща на върха с индийски служители и бизнес лидери. 

Двете страни спорят за исканията на САЩ за достъп до пазарите на домашни птици и млечни продукти в Индия, индийския контрол на цените на медицински изделия, като стентове и строгите местни правила за съхранение на данни, за които американските технологични фирми твърдят, че ще повишат разходите за правене на бизнес. 

Правителството на Моди поиска възстановяване на търговските отстъпки, от които Тръмп се оттегли през 2019 г. и по-голям достъп до американските пазари за своите фармацевтични и селскостопански продукти. 

Очаква се двете страни да обявят отбранителни сделки, включително план на индийския флот за закупуване на хеликоптери от Lockheed Martin на стойност 2,6 милиарда долара.