Пренасят мощите на св. Климент Римски в храма „Св. София“

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в навечерието на празника на св. мъченици София, Вяра, Надежда, Любов в столицата ще бъде извършено тържествено литийно шествие с пренасяне частици от мощите на св. Климент Римски и св. Потит Сердикийски от храм "Св. Марина" в двора на Софийска св. митрополия до раннохристиянската базилика "Св. София".

Литийното шествие ще се проведе на 16.09.2020 г. от 17:30 ч., а от 18:00 ч. в храм "Св. София" ще бъде отслужена тържествена архиерейска вечерня.

Светите мощи на първия епископ на гр. Сердика (София) св. свмчк Климент папа Римски († ок. 101 г.), както и на младия Сердикийски мъченик св. Потит (145 - 160 г.) бяха посрещнати в сградата на Софийска света митрополия на 27 февруари т. г. от кириарха на Българската православна църква. Светините бяха подарени на Софийска епархия от папския нунций в България монсеньор Анселмо Пекорари по молба и искане на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.