Преп. Йоан Лествичник, оставил ни "30 стъпала към духовно съвършенство"

Жития на светците

11 април

Преподобни Йоан е живял през шестия век, но Божията благодат, която е имал и знатната титла, която му е дадена като „учен човек", ни дават основание да ползваме неговите духовни съвети и през нашия век. Изложението, което е дадено като 30 стъпала, съобразно 30-та година на Господа Иисуса Христа, ми даде тази идея с 30 съвета да помогна на всички, които желаят да се възвисяват по стълбицата на духовното усъвършенстване, без да падат при едно или друго стъпало „нагоре", а да се стараят да достигнат върха - Любовта, пише митрополит Йосиф.

1. За всички надарени със свободна воля Бог е и живот и спасение на всички: верни и неверни, праведни и грешни, благочестиви и нечестиви, безстрастни и порочни, монаси и миряни, мъдри и прости, здрави и немощни, млади и престарели, тъй като всички, без изключение, се ползват от притока на светлината, сиянието на слънцето и благоразтворението на въздуха, защото у Бога няма лицемерие (Рим. 2:11). Съвет: Не се обръщай назад!

2. Нека чуем какво е казал Господ на юношата, който на вид бил изпълнил всички заповеди: „още едно ти не достига: всичко, що имаш, продай и раздай на сиромаси" (Лука 18:22), та сам да станеш сиромах и да приемаш милостиня от другите. Съвет: Движещият се да бяга като Лот!

3. Който вярва на сънища, той е съвсем неопитен; а който изобщо не им вярва, той е мъдър... Ако сънищата те хвърлят в отчаяние, то те са от бесовете. Съвет:

Не се оглеждай ни надясно, ни наляво! 4. Всеки от нас тогава ще познае, че в него има братолюбие и истинска любов към ближния, когато види, че плаче за греховете на брата и се радва на неговите успехи и дарования. Съвет: Дерзай, стреми се напред без страх! 5. Нищо не може да се сравни с Божията милост; няма нищо по-голямо от нея. Поради това онзи, който се отчайва, сам себе си погубва. Съвет: Чрез покаянието си очистил пет чувства! 6. Не всяко желание за смърт е достойно за одобрение. Някои хора, по силата на навика, увличани в съгрешения, желаят смъртта от чувство на смирение; други не искат да се покаят и призовават смъртта от отчаяние, а някои не се страхуват от нея, тъй като в своята гордост считат себе си безстрастни. Съвет: Помни за твоя край и во веки не ще съгрешиш (Сир. 7:39). 7. Ние ще отговаряме пред Бога за това, че не сме плакали за своите грехове. Съвет: Който се е удостоил да достигне 7-то стъпало, да помага и на мене. 8. Пламъкът, раздухан изведнъж, може да изгори и унищожи душевната нива. Съвет: Който е придобил с труд безгневието, той е победил 8 страсти

9. „Прощавайте" малко „и простени ще бъдете" много (Лука 6:37). Съвет: Който е достигнал 9-то стъпало, с дръзновение да моли Спасителя Иисуса за опрощаване на греховете си. 10. Да съдим значи безсрамно да си присвояваме Божието достойнство. Съвет: Който е възлязъл на 10-то стъпало, той става подвижник на любовта. 11. Мълчанието на Иисуса посрамило Пилата. Съвет: Който е стигнал 11-то стъпало с един удар е отсякъл множество злини. 12. Който е придобил страх Божи, той се е отклонил от лъжата. Съвет: На 12-то стъпало е този, който, който е придобил корена на добродетелите.

13. Кой е родил молитвата - за това ще питате нея. Съвет: Спечелилият 13-та победа ще бъде опитен във всички добродетели.

14. Щом ти си обещал на Христа да вървиш по тесния и труден път, ограничавай своя стомах. Чревоугодието е лицемерие на стомаха. Съвет: Голямо мъжество е да се победи чревоугодието. 15. Който е победил тялото, той е победил естеството. С

Съвет: Който е на 15-то стъпало, е получил победна чест. 16. Който е придобил любов, той раздава парите си. Съвет: Отсечи суетните грижи и си на 16-то стъпало. 17. Користолюбивият във време на молитва си представя материални образи.

Съвет: Който е възлязъл на 17-то стъпало, той шества на небето. 18. Безчувствието е станало навик. Съвет: Не загубвай Божия страх, за да не се роди отново безчувствието. 19. Във време на молитва никой не бива да се занимава с каквато и да е работа.

Съвет: Който е придобил похвалното дело на молитвата, той избягва бесовете. 20. Душа, която непрестанно се поучава в словото Божие, обикновено и на сън се упражнява в същото.