Преподавател на президентската щерка става декан в НАТФИЗ

Дарина и Румен Радеви

Дарина и Румен Радеви

След изтичане на редовния мандат на чл.-кор. проф. Пламен Марков, за декан на Факултет „Сценични изкуства“ беше избран актьорът доц. д-р Пенко Господинов. Сред неговите възпитанички е и дъщерята на президента Румен Радев. Припомняме, че Дарина Радева влезе в НАТФИЗ през 2020 г. в класа на Господинов.

Той преподава  актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ от 2009 г. През 2016 става ръководител на клас, а през 2020 поема ръководството на специалността. Има над 90 роли в театъра, киното и телевизията. От 2006 г. е в трупата на МГТ „Зад канала“, София.

Носител е на десетки национални и международни награди между които „Златна роза“ за кино дебют (2008); награда за поддържаща мъжка роля на Българската Киноакадемия, за ролята на Орлин Гончев от „Седем часа разлика“ (2011); награда за театрален дует (заедно с А. Лютова) от  Международния фестивал на камерните театри – Москва, за ролята си в „Паякът“ (2013); награда за водеща роля ONIROS Film Awards, Сан Висенте, Италия, за филма “Далеч от брега”(2019); награда за най-добър актьор от Global Nonviolent Film Festival— Холивуд, Калифорния за „Далеч от брега“ (2020) и др.

penko_gospodinov1.jpg

Пенко Господинов