Пресметнаха колко струва дезинфекцията на Народното събрание

Противоепидемичните мерки на Народното събрание са на стойност 54 243 лева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Това става ясно от отчет за направените разходи към 30 април, публикуван на сайта на парламента. Сумата е дадена за дезинфекция на двете сгради на НС - основната и бившия Партиен дом, както и за автопарка на депутатите.

Закупени са маски, ръкавици и очила за депутатите и служителите на парламента. Парите се от бюджета на Народното събрание, става ясно от справката.

Строгите мерки за опазване здравето на депутатите бяха въведени след 31 март, когато стана ясно, че д-р Хасан Адемов от ДПС е заразен с коронавирус. Още на следващия ден всички депутати баха подложени на PCR тестове, като положителните проби се оказаха още две - на шефката на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и колежката ѝ Даниела Малешкова. След това парламентът заработи в режим на извънредно положение, като се събираше извънредно за конкретни закони.

Сградите бяха дезинфекцирани и се въведоха строги мерки в тях. Дезинфектанти бяха поставени на входовете на пленарната зала, а на всеки от депутатите бяха раздадени маски и ръкавици.

На всеки час се прави дезинфекция на парламентарната трибуна. Микрофоните се почистват и при поискване от депутат, ако дискусията е предизвикала силно разгорещяване на колегите му, говорили преди него.