През 2017 пред Диков – Йончева объркана, твърди, че няма офшорни фирми(видео)

Днес червеният депутат признава за офшорката, обяснявайки, че това била практиката във всички телевизии

Елена Йончева

Елена Йончева

Елена Йончева се обяви за политическа жертва и обжалва паричната гаранция, наложена от съда във връзка с обвиненията срещу нея за пране на пари. Това заяви депутатът от социалистите в ефира на Нова ТВ. Съмненията и твърденията за участие на Йончева в офшорна фирма датират от 2017 година, а бившата репортерка неведнъж е отричала за връзки с фалиралата КТБ и Цветан Василев. Името на журналистът и депутат от БСП Елена Йончева се свързва с КТБ в медийното пространство от 2017 г. насам.

Сашо Диков: „А доколко е вярно, че сте имали съвместна офшорка с Цветан Василев“?
Елана Йончева (заеквайки): Аз, не знам, аз не знам Цветан Василев дали има офшорки и колко офшорки. Аз Ви казвам, че не съм имала съвместни фирми с…, както с офшорни фирми, както и нямам и не съм имала офшорна фирма!“.

В ефира на Нова два месеца по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова призова:

Корнелия Нинова, 6 декември 2017 г., Здравей България, НОВА:
„Атаките в България не стават с извънреден съд от трибуната на парламента, от студиата в телевизиите. Стават в прокуратура и съд, ако искаме да сме правова държава“.

 За същото призова и самата Йончева през януари:

Елена Йончева в предаването „Денят започва“ по БНТ, 24 януари 2018 г.:
„Аз призовавам съответните хора, които се опитват по този начин да хвърлят кал, да дадат сигнал в съответните органи, да сигнализират прокуратурата“.

 Година по-късно обвинение срещу Йончева за пране на пари и връзки с фалиралата КТБ чрез ТВ7 вече има. То обаче се възприе и от лидера на социалистите, и от обекта на разследване като репресивен ход и атака срещу свободата на словото.

Анализаторът Антон Тодоров коментира позициите на двете социалистки от левицата така:
 „Днес Нинова и БСП заемат позиция на 180 градуса, щом става дума за техен човек, за когото прокуратурата е събрала доказателства за престъпление!! Това не е ли безобразие? Прокуратурата, която разследва Елена Йончева е същата, която разследва Живко Мартинов, кмета на Септември и др. от ГЕРБ. Днес БСП казват директно – „Тази прокуратура ще разследва САМО хора от ГЕРБ. Няма да разследва хора от БСП“, което представлява ужасен прецедент за последните 30 години и връщане към партийно-политическо командване на държавното обвинение. Това е катастрофа и заплаха за правата и свободите на българските граждани от страна на БСП“.

В ефира на Нова ТВ Елена Йончева определи обвиненията срещу нея като абсурдни и заявява, че почти всички големи телевизии участват в офшорни фирми и „това е практика не само в България и е законно“.